Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

PU Novi Pazar: Bezbednosna situacija stabilna

Bezbednosna situacija u Novom Pazaru je stabilna, a rad policajaca obeležilo je brzo i efikasno rasvetljavanje svih težih krivičnih dela, navodi se u analizi Policijske uprave (PU) za prošlu godinu.

U analizi stanja bezbednosti se navodi da je tokom prošle godine evidentirano 1.484 krivičnih dela, od kojih je skoro 70 odsto rasvetljeno.

Na području ove PU nije bilo ubistava, ali se dogodilo devet ubistava u pokušaju čiji su izvršioci uhapšeni i procesuirani, kao i jedno krivično delo teško ubistvo u pokušaju na kojem policija i dalje radi.

Rasvetljena su sva razbojništva, te 76 odsto krađa i 53 odsto teških krađa.

“U 192 akcije, zaplenjeno je oko 37 kilograma psihoaktivnih supstanci, najviše marihuane, zatim kokaina i amfetamina. I u narednom periodu nastavljamo intenzivan rad u borbi protiv narkotika“, piše u analizi dostavljenoj medijima.

Suzbijanjem krijumčarenja i nedozvoljene trgovine, u 34 zaplene je oduzeto oko 50.000 paklica cigareta, 130 kilograma duvana, kao i više stotina litara nafte.

Zabeleženo je i znatno povećanje krivičnih dela visokotehnološkog i ekološkog kriminala.

Tokom prošle godine otkriveno je 29 slučajeva ekološkog kriminala, što je za 17 odsto više nego tokom 2022. godine.

Takođe, evidentirana su 72 krivična dela visokotehnološkog kriminala, za 20 slučajeva više nego tokom 2022. godine.

Kako su dodali, u oblasti javnog reda i mira zabeleženo je 215 prekršaja, dogodilo se 418 saobraćajnih nezgoda u kojima je stradalo pet osoba, dok su njih 369 zadobile povrede.

“U kontroli i regulisanju saobraćaja, otkriveno je 27.682 prekršaja. Najzastupljeniji prekršaji su prekoračenje dozvoljene brzine kretanja 10.175 prekršaja, nekorišćenje sigurnosnog pojasa 5.085, zatim nepropisno zaustavljanje i parkiranje 4.147 prekršaja“, piše u analizi.

Policija je zbog vožnje sankiconisala i iz saobraćaja isključila 516 vozača, kao i njih 63 koji su vozili drogirani.

Kako se dodaje, policajci su obezbedili 467 javnih skupova, na kojima je bilo prisutno oko 140.000 građana.

Tokom prošle godine, građanima su uručeno oko 70.000 biometrijskih dokumenata.

Naveli su da u svim osnovnim školama policajci i dalje angažovani u obe smene, s ciljem veće bezbednosti učenika, zaposlenih u školama i zaštiti školske imovine.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti