Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Reakcije BNV i političara povodom ubistva u Priboju

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i bošnjačke političke partije najoštrije su osudile ubistvo Ervina Ćelahmetovića (35) u Priboju i zatražile hitnu reakciju nadležnih državnih organa, hapšenje i kažnjavanje ubice.

Iz policije je ranije saopšteno da intenzivno tragaju za policajacem I.A. (28) iz tog grada, koji je osumnjičen da je bio van dužosti kada je pretukao Ćelahmetovića u jednom ugostiteljskom objektu, koji je od zadobijenih povreda preminuo u bolnici.

BNV je saopštilo da “krajnje ozbiljno shvata problem sve češćih izliva šovinizma, nasilja i nacionalne netrpeljivosti u Limskoj dolini i to od strane policajaca koji su dužni da obezbede sigurnost svim građanima”.

“Tražimo od nadležnih organa hitnu i ozbiljnu reakciju kako bi se rasvetlila pozadina ovog strašnog ubistva, koje predstavlja sled zabrinjavajućih događaja nakon nacionalističkih istupa grupe policijskih službenika u januaru pro[le godine, koji su pevanjem pesama fašističkog sadržaja pozivali na nova ubistva Bošnjaka, a čiji epilog sudskog procesa jos uvek nije poznat. Zahtevamo od nadležnih organa, a posebno od MUP-a da, adekvatnom reakcijom, osumnjičenog privedu pred lice pravde i da organi reda budu garant da se ovaj i slični slučajevi iz Priboja više nikada i nikome ne ponove”, navode u BNV.

Oni su istakli da je Sandžak primjer bogatstva različitosti i suživota ljudi različitih verskih i nacionalnih opredjeljenja ali, nažalost, teška sudbina koju su Bošnjaci imali 90-ih godina prošlog veka nas podsjeća da se zločini ovakve vrste moraju najstrožije kazniti.

Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić u otvorenom pismu premijerki Ani Brnabić naveo da bi izostanak reakcije državnog vrha poslao negativnu poruku i uticao na dalji razvoj situacije i opstanak stanovništva u ovom gradu.

On je pozvao je premijerku Anu Brnabić i sve ministre u Vladi Srbije da posete Priboj i da razgovaraju sa predstavnicima lokalne vlasti, nadležnog tužilaštva, suda i policijske uprave, verskih zajednica, političkim subjektima i nevladinim organizacijama, pogotovo onima sa bošnjačkim prefiskom, i nadasve porodicom stradalog Ćelahmetovića.

“Iako još uvek nemamo detalje događaja, u sredini kakva je Priboj, pogotovo nakon neretkih fašističkih izliva prema muslimanima Bošnjacima koji u tom gradu žive, ovakav događaj zasigurno mora biti ispraćen sa vrha države, kako ne bi došlo do dodatne eskalacije i narušavanja međuetničkih odnosa te dodatnog ugrožavanja bošnjačke nacionalne zajednice u toj opštini”, naveo je Zukorlić u ovom pismu.

U Ogranku Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka u Priboju smatraju “da su adekvatnije procesuirani i strožije kažnjeni pripadnici granične policije MUP Srbije koji su u januaru prošle godine pozivali na zločine i genocide nad Bošnjacima  Sandžaka, iste one koji su počinjeni u BiH, možda do ovoga ubistva sada ne bi ni došlo“.

“Živimo u društvu i vremenu gde uniforma koja treba da štiti građane, zapravo najbrutalnije krši zakone koji sami treba da sprovode. Nadamo se da će pravda biti zadovoljena, da privilegovanih nema i ne sme biti kakav je slučaj bio do sada. Nadamo se da će Ervin biti poslednja žrtva terora nad Bošnjacima Sandžaka bilo koje vrste”, saopšteno je iz ove partije.

U Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP) smatraju da država mora da pokaže da niko nije iznad zakona i da svi moraju snositi odgovornost za svoje postupke.

“Najmanje što nam sada treba jeste podsticanje međuetničkih tenzija. Ovaj incident ne sme biti povod za širenje međunacionalne netrpeljivosti. Kao društvo, moramo biti svesni da nasilje ne sme definisati naše međusobne odnose i da je osuda i sankcionisanje ovakvih dela obaveza svakoga od nas“, saopšteno je iz ove partije.

Iz MUP-a su sinoć demantovali pisanje nekih medija da je osumnjičeni policajac uhapšen u porodičnoj kući.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti