Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Šarenkapić: Pisana riječ ima moć da opomene one koji šute o stradalnicima

Šaban Šarenkapić, višestruko nagrađivani pisac i pjesnik iz Novog Pazara, smatra da pisana riječ ima moć da opomene sve one koji ne mare za stanje u Palestini, stanje u svijetu, da opomene one koji misle samo o sebi ili kako sam kaže,” šute o stradalnicima”.

Njegova poljednja zbirka pjesama “Gazinski glasnik” predstavlja izraz saosjećanja, ali i svojevrsno podsjećanje na užas koji je i danas prisutan na prostoru Gaze.

Preko 100 pjesama, koje sadrži ova zbirka koje je nedavno promovisana u Beogradu, posvijećene su, bez izuzetka, prije svega ubijenoj palestinskoj djeci, ali i svim nevinim žrtvama na tom prostoru.

Njeno objavljivanje dio je združene akcije pod nazivom “Pisanjem uzvrati”, u kojoj su uključeni izdavači iz različitih država.

Šarenkapićeva poezija je glasnik potlačenih stanovnika Gaze.

“Oko 120 pjesama stalo je u toliko dana genocida u Gazi. Riječi mogu sve, samo ne mogu umanjiti bol i muku stradalnika, ali ih mogu čuti i oni koji o tome šute, koji se boje sopstvenoga straha od tuđe patnje. Sada, u ovoj sveopštoj pričaonici, najglasnija je šutnja svijeta. Toliko je glasna, da proždire sve oko sebe. Ona je porazna i odrazna slika neljudskosti. Ako svi sve znaju i sve vide, čime će opravdati svoj kukavičluk globalni šutljivci”, kaže Šarenkapić za portal Free media.

Ovaj član Društva pisaca Bosne i Hercegovine objašnjava da uvijek postoji moralna obaveza ljudi od pera da pišu o nepravdi i obaveza da pisanjem uzvrate.

“Svako je odgovoran za svačije zlo. Čak je i onaj u pećini čovjek znao za strah i za grijeh i crtama i rezama na zidu slikao svoje svetinje. Opčinjen životom i uplašen životom. Stao je, tu, u mraku, da sačuva sebi mjesto u vječnosti, na strani umjetnosti. A umjetnost, jedna je i jedina čovjekova istina. I utjeha. Nauka oblikuje društvo, a samost u umjetnosti njeguje dušu, izgrađuje sapatnika i čovjeka. Hrabri nas na dobro, čuva nas od nas samih”, kaže on.

Franc Kafka je nesumnjivi autoritet proslavljenom književniku iz Novog Pazara.

Ipak, on  smatra da situacija na Bliskom istoku nadilazi košmar kafkijaknskog svijeta.

“Kafkin je svijet bajka, a Gaza je strava od koje ni Kafka ne bi mogao napraviti priču. I ne bi se pretvorio u kukca, nego u gaziju – u gladno dijete u najvećem konclogoru na svijetu”, kaže Šarenkapić.

Za čitaoce našeg portala, a posebono za one koji uživaju u stihovima njegovog prepoznatljivog stila, Šarenkapić je izdvojio jednu pjesmu iz posljednje zbirke:

BITI POKRIVENA
Evo, Gazinci raskopavaju krhotine
U potrazi za mrtvima
I živima –
Oteta iz naručja smrti
Iz ruševina svoga svijeta
Nena,
Opet među pokornima –
Grabi da se šamijom pokrije
 I u skrivanju tome,
Bog se otkrije –
U Vitlejemu
 Inšala
Poslije vremena:
Jasnoćom zvijezde novoga rođenja

Šarenkapić je dobitnik brojnih priznanja za poeziju i prozu. Nagradu Sulejman Tabaković dobio je za zbirku “Kafkin kalfa”, zbirkom “Kuća jasina” osvojio je nagradu Stjepana Gulina. Ranije, za roman “Mazija” uručena mu je književna nagrada “Ćamil Sijarić”.

Kako kaže, nagrade nisu smisao pisanja i često dolaze kasno.

“Prvo dolazi pisanje. Ako ih i bude, nagrade slijede kad sve prođe. Uglavnom, stignu kasno. A bitne su ukoliko se radost zbog njih dijeli sa prijateljima. Taj je trenutak u vazduhu ispunjen svjetlošću kao dobra duša drhtajima. To se ne zaboravlja. Ali I to prođe, kao i život. No, najbolje bi bilo kad bi same knjige mogle reći šta o tome. Na sreću, kadtad, one kažu ono što je bitno. Još tačnije, ako imaju šta da kažu. Zato se stvara, da se pobijedi vrijeme. Da se opstane u riječima – riječima, bojom, zvukom, kamenom”, kaže naš sagovornik.

Na pitanje šta ovih dana čita, Šarenkapić kaže da se vraća na pročitanu literaturu.

“Čitam svašta i ništa. Uglavnom, listam po pročitanom. I uplašim se, šta sam sve previdio. Šta nisam upamtio. Šta sam zaboravio. Opasno je ići starim putevima,ne mrdnuvši s mjesta. A sasvim drukčiji, uplašeniji, ljući. No hvala Bogu. Hrabri smo mi čitači, ljudi. Spremni za novo, nedorasli starome. Živim u krugu u kojem se ništa ne mijenja, osim riječi između dobra i zla. A čitati znači birati riječi. Od toga sve zavisi. I sami Bog od toga našega izbora i biranja zavisi. I hoćemo li se njemu, čistim riječima, približiti”, kaže Šarenkapić.

On važi za produktivnog spisatelja sa zavidnim opusom i brojem objavljenih naslova. Pokretač je časopisa Mak i magazine Has.

Među brojnim zapaženim djelima su knjige poezije Kućna nega, Izabrane pjesme, Zemna ostavština, Crvene kuće, Učena voda, Imperija hleba, Zemna snaga, Stambolska sprema, Memorijalne ploče, Lirika manjinstva i Maternji geto.

U razgovoru za naš portal nije detaljno komentarisao spisatelje u Novom Pazaru i Sarajevu, gradove u kojima naizmjenično boravi i koji su jedni od izvora njegove inspiracije.

“Jedno znam–i u Pazaru i u Sarajevu, opasno je i pogubno je za međuljudske odnose, čitati javno lošu poeziju!”, kaže Šarenkapić i kaže da koristi i ove ramazanske dane da stvara.

“Još kako! Što bi rekli: što manje pričam, više pišem. Ako hoćeš šta novo otkriti u sebi, Ramazan je vrijeme baš za to. Čovjek je pun otrova. Čovjek je biće stvarnosti, i čistit se mora od sopstvenih zabluda. Posebno u ovome mjesecu čistote. Mjesecu pravih riječi i djela. Završio sam knjigu poezije, poveliku. Naslova je: Mošereh. Doslovce znači: “Druženje sa poezijom”. Vrlo joj se radujem. Poezija će spasiti svijet”, zaključio je Šarenkapić.

A.Šaljić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti