Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

SDA Sandžaka poziva Srbiju da glasa za Rezoluciju

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka pozvala je danas delegaciju Srbije da na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) u četvrtak glasa za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Iz ove bošnjačke partije su saopštili da je “usvajanje Rezolucije obaveza Srbije da bi nove generacije mogle u miru, da grade svoju sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost“.

“Politika koja je dovela do genocida nad Bošnjacima u Srebrenici mora biti adekvatno osuđena na njenom izvoru, a ostvarena politička dobit poništena, kako nove generacije ne bi snosile odgovornost za zločine koje neko počinio u njihovo ime“, navode u SDA Sandžaka.

Rezolucijom se traži da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici, a njome se ukazuje na činjenice utvrđene presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde, kao i domaćih sudova.

Za genocid nad najmanje 8.372 Bošnjaka i druge ratne zločine u srebreničkom regionu, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti