Novi Pazar
-4°C

Šećović: Na spaljivanje Kur’ana odgovoriti većom ljubavlju prema ovoj svetoj knjizi

Imam Nur džamije u Sjenici Sabit Šećović smatra da muslimani na nedavno spaljivanje primjerka Kur’ana u Stokholmu treba da odgovore sa većom ljubavlju prema ovoj svetoj knjizi, ali i da više žive u skladu sa njom.

On je za portal Free media rekao da muslimani imaju odgovornost da Kur’an adekvatno predstave evropskom čovjeku.

“Nemoguće je da ovako postupi sa Kur’anom onaj koji ga dobro poznaje. Ja vjerujem da oni koji spaljuju ili na bilo koji način skrnave Kur’an, da ga nisu pročitali. Kako može jedan hrišćanin spaliti knjigu koja na najljepši način govori o Isau a.s. ili Isusu Hristu”, rekao je efendija Šećović.

On smatra da su aktuelni incidenti  zapravo praksa oživljavanja starih predrasuda o islamu i da mnogi građani Evrope nisu svjesni da je islam duboko ukorijenjeni dio evropske kulture.

“Mnogi u Evropi ne mogu da prihvate činjenicu da evropski kontinent nije isključivo kršćanska zemlja, već je mjesto susreta mnogih vjera i kultura, među kojima je svakako i islam. Evropski narodi i dalje na muslimane gledaju kao na strani, nepripadajući element. Izlivima mržnje prema islamu pojedinci nastoje napraviti distancu između evropskog čovjeka i islama”, kaže Šećović za naš portal.

On ističe da ga raduju nedavne osude ovog čina koje dolaze od predstavnici evropskih institucija, američkog Stejt departmenta, Saudijske Arabije i mnogih država, ali da su reakcije Evrope uglavnom “mlake” i bez odgovarajućih kazni za ovakve provokacije.

Podsjeća da je čitav događaj spaljivanja sproveden uz prisustvo policije.

“Ono što danas uznemirava i vrijeđa sve muslimane pravda se slobodom mišljenja. Želio bih da postavim pitanje: da li bi bila ovakva reakcija evropskih institucija ako bi se dogodilo skrnavljenje Biblije?! Vjerujem da takav čin ne bi mogao dobiti zaštitu državnih organa u bilo kojoj evropskoj zemlji i vjerujem da bi, u takvom slučaju, reakcije bile mnogo jače. Nažalost, princip dvojnih standarda iznova dolazi do izražaja”, rekao je Šećović.

Salvan Momika, Iračanin koji živi u Švedskoj, zapalio je 28. juna, na prvi dan Kurban bajrama, kopiju muslimanske svete knjige ispred centralne džamije u Stokholmu.

Oštre osude spaljivanja Kur’ana došle su poslednjih dana sa raznih krajeva svijeta.

Muslimansku zajednicu posebno je oraspoložio snimak na društvenim mrežama u kome predsjednik Rusije, Vladimir Putin, jasno i transparentno osuđuje skrnavljenje i spaljivanje bilo koje od “svetih knjiga”, kao i njegov ukaz da je to doslovno zabranjeno zakonom te države. 

Ipak, nekoliko dana kasnije na društvenim mrežama su osvanuli snimci i slike spaljivanja Kur’ana u zaključanoj džamiji jedne od ruskih republika.  

Američki Stejt department je spaljivanje primjerka Kur'ana opisao kao “nepoštovanje i bolno”, dok je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao da “ćemo naučiti  Zapad da vrijeđanje svetinja muslimana nije sloboda mišljenja”.

A.Šaljić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti