Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Šest osnovaca iz Novog Pazara zaraženo tuberkolozom

Specijalista epidemiologije Safet Ganić rekao je danas da trenutno šestoro učenika iz dve osnovne škole u Novom Pazaru boluje od tuberkuloze, dok se za kod dvoje sumnja, jer su bili u kontaktu sa zaraženima.

On je za portal Free media rekao da su ovi učenici iz po tri odeljenja ove dve škole, a da je virus došao iz dve različite porodice.

„U dve osnovne škole imamo po troje dece kod kojih je dijagnostikovana tuberkoloza i po Zakonu o zaštiti stanovništva sada se testiraju svi njihovi drugari  iz odeljenja. Ispitivanjem kontakata, kod još dvoje đaka sumnja se na tuberkolozu i ta deca su za sada pod terapijom“, rekao je Ganić.

On je istakao da će do kraja ove nedelje biti završeno testiranje đaka jedne od ove dve škole, a da će već naredne sedmice testirati učenike ostala tri odeljenja druge škole.

Osim đaka ovih šest odeljenja iz dve osnovne škole, biće testirano i nastavno osoblje koje je bilo u kontaktu sa bolesnom decom.

Portal Free media nezvanično saznaje da je u toku testiranje učenika nekoliko odeljenja Osnovne škole „Bratstvo“ i Osnovne škole „Stefan Nemanja“.

Doktor Ganić savetuje da ukoliko roditelji primete da njihova deca imaju bilo kakav simptom tuberkoloze da ih ne šalju u školu i da se obrate izabranom lekaru.

„Ukoliko primete simptome kao što su gubitak telesne težine, kašalj, malaksalost, povišena temeperatura i noćno znojenje, neka se obrate lekaru. Obično u početku sve ovo podseća na grip, ali razlika je što ti simptomi traju duže, po nekoliko meseci i obično dovedu do toga da se kod odraslih pluća totalno zahvate i počne da se iskašljava krv. Mada tuberkoloza može da bude u svakom organu. Sada je period i virusnih infekcija, pa generalno treba voditi računa o zdravlju i izbegavati prevelike kontakte“, kazao je Ganić.

Prema njegovim rečima, iako deca pri rođenju primaju vakcinu protiv ove opake bolesti, ona štiti samo od jačih simptoma.

„Vakcina protiv tuberkoloze koja se prima pri rođenju štiti od teških oblika, kao što je disimilacija tuberkoloze celog tela i od meningitisa, koji može da zahvati mozak i dovede do smrtnog ishoda, a od običnih infekcija ona ne štiti“, isitiče Ganić.

Ganić dodaje da tuberkoloza u Novom Pazaru nije novina, jer je tokom prethodnih godina postojalo od 30 do 50 slučajeva ove zaraze, dok je ranije bilo i do 100 zaraženih, međutim ove godine se prvi put pojavljuje kod dece školskog uzrasta. 

M.Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti