Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Simulirano gašenje požara i evakuacija ugroženih

Građani Novog Pazara danas su bili u prilici uživo da posmatraju simulaciju gašenja požara na zgradi Gradske uprave i spašavanje i evakuaciju ugroženih, kao i povređene osobe iz havarisanog vozila nakon saobraćajne nezgode.

Ove dve javno-pokazne vežbe sproveli su Policijska uprava u Novom Pazaru, Vatrogasno-spasilački bataljon pri Odeljenju za vanredne situacije, Dobrovoljno vatrogasno društvo, Hitna medicinska pomoć, Gradska uprava, JKP “Gradska čistoća“ i “Parking servis“.

Zaposleni u državnim javnim institucijama su na ovaj način uvežbavali postupak međusobne koordinacije, ali i upoznali građane sa postupkom reagovanja u kriznim situacijama.

Spašavanje i evakuacija ugroženih u požaru

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Darko Belić rekao je da je vežba simulirala realnu situaciju, a da su građani mogli da vide i deo tehnike i opreme kojom raspolaže novopazarska policija.

“Drago mi je da je vežba uspešno izvedena i da je svaki plan u potpunosti realizovan, te da nismo imali povređenih. Danas je prikazan samo deo tehnike, u koju spadaju automehaničke lestve, koje se izvlače na 37 metara visine, uz odgovarajuće uslove“, rekao je Belić.

Spašavanje povređenog iz havarisanog vozila nakon saobraćajne nezgode

On je istakao da se poslednjih godina znatno ulagalo u njihovu opremu, koja je danas na zadovoljavajućem nivou.

Rekao je da oni stalno izvode vežbe da bi efikasno i pravovremeno reagovali u datim situacijama, ali da one nisu kao današnja medijski propraćene.

Vatrogasna vozila

“Mislim da smo ovom vežbom, ali i svim ostalim radnjama u prethodnim godinama, itekako doprineli bezbednosti građana. Vežba je predstavljala jednu realnu situaciju, nismo ništa uvežbavali, već je izvodila smena zaposolenih koji su inače u smeni, dakle nismo birali nikog posebno“, zaključio je Belić.

Tim koji je sproveo javno-pokaznu vežbu

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti