Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Sjenički meteorolog: Temperature u okviru proseka

Iako mnogima ovo toplo vreme i dnevne temperature deluju visoke za ovo doba godine, iz Meteorološke stanice u Sjenici tvrde da one ipak nisu iznad proseka.

Meteorološki osmatrač Hatib Hodžić za portal Free media kaže da za ova tri dana novembra nema velikih odstupanja, dok je u oktobru prosečna temperatura bila samo stepen viša u odnosu na prošlu godinu.

“Jedino je interesantno da je 1. novembra temperatura u sedam ujutru bila minus jedan, a u 14 časova 25 stepeni. Ne mogu da tvrdim, ali pretpostavljam da smo tog dana, istovremeno bili sa najnižom temperaturom, a ujedno i najtopliji kraj. Pretpostavljam da je tako bilo, jer je tih dana u nižim predelima bilo maglovito, pa su dnevne temperature bile nešto manje”, pojasnio je Hodžić.

On ističe da je glavna karakteristika za ovaj oktobar to što je bilo izrazito manje padavina u odnosu na prosek prethodnih godina, pa je umesto 71,8 litara bilo 11 litara po kvadratnom metru.

Prosečna temperatura u mesecu oktobru bila je osam stepeni.

“Bez obzira što smo imali topliji oktobar, bilo je 11 mraznih dana, to znači da je tada tokom jednog dela dana temperatura bila u minusu. Najniža temperatura bila je pet stepeni. Prošle godine je oktobar bio hladniji, pa je prosečna temperatura bila 5,9 stepeni, što je u odnosu na prosek 2,1 stepen hladnije”, rekao je Hodžić za naš portal.

Ono što karakteriše Sjenicu, a naročito ove jesenje mesece je dnevna amplituda između maksimalnih i minimalnih temperatura.

“Na primer, mi u novembru imamo zabeleženu maksimalnu temeperaturu 27,3 stepena, a minimalnu -26 stepeni. Tu je amplituda između minimlane i maksimalne temperature 53,3 stepena. To se nigde u državi ne javlja, samo u Sjenici, jer mi imamo specifičan reljef, visoravan i kotlinu, gde usled strujanja vazduha, naročito u ovom zimskom periodu, dolazi do taloženja hladog vazduha i tada imamo ekstremne temperature", rekao je Hodžić.

Kada pričamo o letnjim mesecima, temperature su varirale, a prosek pokazuje da smo ove godine imali za stepen toplije leto.

“Septembar je bio u okviru proseka, avgust je bio topliji u odnosu na prosek, julske temperature su se kretale oko prosečnih, dok je jun bio izrazito iznad proseka. Tako da kada se sve sabere, imali smo nešto toplije leto od prosečnih”, kaže Hodžić.

Meterolozi u Sjenici primećuju izraženo ekstermna dešavanja koja čine dani sa većim padavinama i izrazito visoke temeperature za određeni period godine.

“Temeprature rastu u odnosu na prosek, to su relativna zapažanja koja mogu da potvrdim na osnovu 30 godina merenja koja su rađena do 1990. godine i od tada do 2000. godine. Prosek porasta temperatura je jedan stepen”, zaključio je Hodžić.

Podsećamo da su lekari nedavno za naš portal govorili o tome da sve češće oscilacije temperatura ovih dana u Novom Pazaru veoma loše utiču na zdravlje građana, te da vremenski uslovi nepovoljni naročito za hronične bolesnike, poput asmatičara i plućnih bolesnika.

M. Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti