Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Skenderagić: Imamović brzopleto doneo zaključke

Potparolka Stranke pravde i pomirenja (SPP) Anida Skenderagić pozvala je danas Stranku demokratske akcije (SDA) Sandžaka da usaglase strateške ciljeve za Bošnjake i da se zajedničkim kapacitetima bore za njihove vitalne interese Bošnjaka, u kojima će isključiti dnevnu politiku.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je narodni poslanik te partije Enis Imamović “brzopleto doneo zaključke”, jer javnost nije dovoljno upoznata sa aktivnostima Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije.

“Aktivnosti ovog Odbora trajale su dva dana, a moglo se videti samo kratko obraćanja Usame Zukorlića, u kojem je istakao da su prava Bošnjaka sada na višem stepenu nego pre osam godina. Razlog za taj stav SPP-a je to što je u poslednih osam godina otpočeo proces vraćanja imovine Islamskoj zajednici u Srbiji, što država sporove sa Bošnjacima više ne rešava žandarmerijom i zato što su otpočeti veliki infrastrukturni projekti u Sandžaku”, rekla je Skenderagić.

Ona je istakla značajnim i to što nova Vlada ima bošnjačke ministre, za razliku od prošle u kojoj nije bilo Bošnjaka.

Skenderagić dodaje da SDA Sandžaka ima zamenika člana ovog Odbora, narodnu poslanicu Selmu Kučević, koja je imala mogućnost da učestvuje u njegovom radu u Evropskom parlamentu.

“Postavlja se pitanje zašto je SDA Sandžaka bojkotovala ovakav sastanak, a zatim organizovala konferenciju za novinare da kritikuje aktivnosti SPP-a, koja je uzela aktivno učešće. Verujemo da će pre biti da je u pitanju nespretnost”, rekla je Skenderagić.

Ona je dodala da je SDA Sandžaka više godina bila u Vladi Srbije, te da se svi sećaju na koji način je predstavljala Bošnjake.

Podsećamo, Imamović je u četvrtak na konferenciji za novinare kritikovao Zukorlića da na sednici Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije u Strazburu nije govorio o stvarnim problemima Bošnjaka i svih građana Sandžaka.

M. Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti