Novi Pazar
-4°C

SPP i SDA potpisale sporazum, Misala Pramenković predsednica BNV

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin i Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić potpisali su večeras sporazum o formiranju programske većine u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV).

Oni su na konferenciji za novinare rekli da su usaglasili programe i našli zajednički jezik za interes bošnjačkog naroda.

Zukorlić je rekao da se jedna od ključnih tačaka tiče vraćanja jedinstva Islamskoj zajednici (IZ) sa sedištem u Novom Pazaru i duhovnim centrom u Sarajevu.

“Nadam se da smo mi danas položili kamen temeljac velikim stvarima za budućnost. Nama je pitanje IZ bilo najvažnije, tako da mi od danas  imamo jedinstveni zajednički stav da BNV želi IZ sa svim pravima kao što ih ima i Srpska pravoslavna crkva i da imamo podršku Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini i Dijaneta u Turskoj” , rekao je Zukorlić.

On je istakao da će predsednica BNV biti Misala Pramenković, koja od sada neće predstavljati SPP već bošnjački narod.

“Braćo i sestre, neka vam je sa srećom istorijski dan za Bošnjake Sandžaka i Srbije”, rekao je Zukorlić.

Usame Zukorlić i Sulejman Ugljanin foto sanapressinfo

Lider SDA Sandžaka je rekao da usaglašeni program predstavlja kontinuitet političke ideje sa kojom je BNV i osnovano.

“Osnovni zadataka BNV je zaštita bošnjačkog nacionalnog interesa, jer u ovoj zemlji ne postoji Vijeće naroda koje bi štitilo naše interese. Sutra ovo BNV nastavlja kontinuitet te političke ideje“, rekao je Ugljanin.

On je istakao da su sporazum potpisale dve bošnjačke stranke, a da je BNV jedno.

“Nijedna stranka nije gubitnik, a dobitnici su Bošnjaci. Naša je obaveza da sarađujemo u ime Bošnjaka i to smo počeli, da od sutra bude početak trajnog bošnjačkog jedinstva ne samo u Sandžaku nego i na celom Balkanu“, rekao je Ugljanin.

Programski ciljevi koje su Ugljanin i Zukorlić potpisali sadrže 28 tačaka kojih će se pridržavati u budućem radu BNV.

Prva sednica BNV na kojoj će biti formirani organi upravljanja ovog nacionalnog organa zakazana je za sutra u 10 časova.

A.Bajrović   

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti