Novi Pazar
-4°C

SPP: Položaj Bošnjaka bolji nego pre 10 godina

Stranka pravde i pomirenja (SPP) ocenila je danas da je položaj Bošnjaka u Srbiji bolji nego pre 10 godina, ali da za narednu deceniju može biti mnogo bolji.

Iz ove partije je saopšteno da se, iako su deo vladajuće koalicije u Srbiji, ne mešaju u “srpsko-albanski sukob”.

“Podržavamo napore da se dođe do dogovora. Voleli bismo da se postigne dogovor, na temeljima pravde i da se stvore uslovi za dugoročno pomirenje, kako između srpskog i albanskog naroda, tako i generalno na Zapadnom Balkanu. Ono gde se uključujemo i dižemo svoj glas jeste glas za prava kosovskih Bošnjaka”, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Kako ističu, Priština nije mesto gde se trebaju rešavati pitanja prava Bošnjaka u Srbiji.

Na pomolu nova politička slika u Sandžaku

Iz ove stranke su podsetili da su sa Strankom demokratske akcije (SDA) Sandžaka krajem prošle godine potpisali strateški sporazum, koji implementiraju u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV).

“Sporazum je prirodan sled šest pregovaračkih susreta dve stranke, s jedne strane, predvođene rahmetli akademikom muftijom Muamerom Zukorlićem i s druge strane Sulejmanom Ugljaninom, započete čak 2013. godine. Iako se sa SDA Sandžaka razilazimo u ozbiljnim pitanjima, dogovorili smo se da radimo na onim pitanjima na kojima se slažemo. Bošnjaci Sandžaka su sada sposobni, bez obzira na svoje razlike da sarađuju oko svojih vitalnih interesa, dok je neprikosnoven interes SPP politička stabilnost, kako u Sandžaku, tako i u celoj Srbiji”, navode u SPP.

Oni smatraju da su sandžačke Bošnjake izvukli iz začaranog kruga i podigli stepen političke i kulture političkog neslaganja.

“Podržavamo inicijativu za smenu gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca. Nakon više od deceniju i po vladavine jedne stranke u Novom Pazaru, prepune korupcije, partijskog zapošljavanja, ucena, kriminala i nebrige za ugrožene u ovom gradu, dolazi vreme za nove ljude u gradu, predvođene SPP“, piše u ovom sapštenju.

Oni su dodali da je na pomolu nova politička slika u Sandžaku, slika pravde i pomirenja, međusobnog razumevanja, političkog dijaloga, uvažavanja različitosti, tolerancije i saradnje.

“Slika partnerstva, dalekog od primitivizma ili poltronstva. Slika politike ‘i-I’. Na tom putu ćemo praviti saradnju sa svakim ko bude imao dobre volje da podrži ovaj koncept, poštujući potpisane ugovore i sklopljene dogovore”, zaključuju u SPP.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti