Novi Pazar
-4°C

Suljević: Svakodnevno se borimo sa požarima na deponiji, proglašena vanredna situacija

Direktor Javnog komunalnog preduzeća “Gradska čistoća” Faruk Suljević rekao je danas da se više od 10 dana bore sa požarima i velikim dimom na deponiji Golo brdo, koja je 24 kilometara udaljena od Novog Pazara.

On je za portal Free media rekao da bi, ukoliko ne bude jačeg vetra, ovaj problem mogao biti rešen u naredna dva dana.

“Zbog visokih temperatura poslednjih 10 dana dolazi do samozapaljivanja deponije, jer se staklo pretvara u sočivo i pali zapaljivo smeće. Takođe, i metan koji se stvara u donjim nivoima smetlišta probija do vrha i dolazi do samozapaljivanja“, rekao je Suljević.

Udruženja "Inicijativa slobodnih građana" i "Za zdrav Novi Pazar", ali i brojni građani, poslednjih dana intenzivno objavljuju fotografije i snimke požara i dima sa ove deponije, izražavajući zabrinutost zbog potencijalnih negativnih posledica po zdravlje stanovnika okolnih sela i Novog Pazara. 

Kako navode, meštani sela u okolini deponije svakodnevno udišu isparavanja i dim smeća, koje se sa teritorije grada donosi i tu odlaže.

Suljević je za naš portal pojasnio da vatra tinja, pa se razbukti i opet se smanji.

“Pre nedelju dana Gradski štab za vanredne situacije je proglasio vanrednu situaciju na tom delu teritorije, tako da smo na osnovu toga angažovali policiju, vatrogasce, kao i jednu firmu koja nam dovozi zemlju kojom gasimo požar, jer je ovu vrstu požara nemoguće gasiti vodom. Zemlju kopamo u neposrednoj blizini, prebacujemo tamo i rastiremo postojeće smeće, te na taj način prigušujemo požar“, rekao je on.

Screenshot video Inicijative slobodnih građana

Suljević je istakao da su im cisterne sa vodom tamo svakodnevno, ali da one služe da odvoje telo deponije od šume.

“Dobro je da se požar nije proširio na šumu, međutim kada požar tinja ovako dugo dim dolazi do okolnih sela, što je veoma loše. Jači vetar ozbiljno raspiruje i pojačava plamen, a kada se on smiri mi brže reagujemo i lakše dolazimo do delova deponije koji su pod vatrom i zatvrpavamo ih. I ta svakodnevna borba tako traje više od 10 dana”, kaže direkor ovog komunalnog preduzeća.

Dodaje da je kiša koja je pala pre dva dana na ovom području smanjila plamen, ali da je povećala količinu dima.

“Kiša gasi plamen, ali ne i ono dole ispod što tinja, te tako dolazi do velike količine dima. Ovo samozapaljivanje smeća se inače stalno dešava, kad god imamo u kontinuitetu visoke temperature 10-15 dana“, tvrdi Suljević.

Screenshot video Inicijative slobodnih građana

Na pitanje Free media kako dugoročno rešiti ovaj problem, direktor kaže jedino rekultivacijom postojeće deponije Golo brdo.

“To znači izmeštanje smeća iz jedne kasete u drugu i zatvrpavanje zemljom i ozelenjavanje te površine. Međutim, pre toga treba da se pripremi nova deponija, koja će biti na sasvim drugačiji način formirana i urađena po svim evropskim standardima, ali za nju, na žalost, još uvek nemamo parcelu i lokaciju“, rekao je on.

Podsetio je da je opština Raška dobila novac za izradu projekta Regionalnog centra za upravljanje otpadom, ali da oni to nisu uradili, jer sa građanima ne uspevaju da se dogovore oko lokacije.

“Ukoliko to ne bude u neko dogledno vreme, onda ćemo morati da tražimo neki drugi način i drugog partnera za novu deponiju“, zaključio je Suljević.

U Novom Pazaru se na godišnjem nivou stvaraju i trajno odlažu velike količine otpada, a udaljenost deponije i loš pristup su dodatni razlozi za rešavanjem ovog problema.

A. Bajrović

Foto: Facebook Za zdrav Novi Pazar, Screenshot video Inicijativa slobodnih građana

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti