Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Svetionikove stipendije dobilo 410 učenika i studenata

Predstavnici Udruženje građana “Svetionik“ potpisali su danas na svečanom prijemu u Novom Pazaru ugovore sa 410 stipendista, koji će narednih 10 meseci dobijati po 50 evra.

U okviru projekta “Tvoja stipendija“ odabrani su osnovci, srednjoškolsci i studenti iz Novog Pazara, Raške, Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Prijepolja i Priboja, koji imaju dobar prosek, dolaze iz socijalno ugroženih porodica ili su bez roditeljskog staranja.

Predsednik ovog udruženja Mirza Aličković rekao je za portal Free media da je za tri meseca aktivnog prikupljanja sredstava donirano oko 19,5 miliona dinara.

„Ovaj projekat ima dve oblasti, prvi je finansiranje, odnosno novčana podrška stipendistima, a drugo je edukacija, odnosno usavršavenje u okviru neformalnog obrazovanja, kroz programe akademskih veština i mentalnog zdravlja. Edukacije imaju veoma dobar efekat na studente, jer pored tog formalnog obrazovanja, oni na ovaj način postaju konkurentniji na tržištu i lakše mogu da dođu do posla“, rekao je Aličković.

On je pojasnio da ovaj projekat traje već pet godina, a se ove godine za stipendiju prijavilo 750 kandidata.

„Poziv donatorima otvoren je tokom cele godine. S obzirom da je bio veliki broj prijavljenih studenata, ukoliko se obezbede dodatna sredstva, rado ćemo uključiti još stipendista“, kaže Aličković.

Mladi dobitnici stipendije ističu da će im ova novčana pomoć biti od koristi u daljem školstvu, ali i neformalnom obrazovanju.

Amina Mujezinović

„Stipendiju sam počela da primam kao srednjoškolka, a od ove godine je dobijam i kao studentica, ukupno već tri godine. Ona mi znači, jer mogu da unapredim vannastavne aktivnosti i da se kroz lične ambicije još više razvijam. Mogu da uplatim dodatni kurs, časove i pomognem nekome. S obzirom da je Pazar grad mladih ljudi, svako od nas treba, na različite načine, da svakodnevno radi na ličnom razvoju“, rekla je Amina Mujezinović, studentica.

Naser Zahitović

„Pored novčane pomoći veoma mi znači neformalno obrazovanje, koje nam ovaj projekat pruža, jer imamo priliku da volontiramo, da se družimo i imamo više aktivnosti koje će nas pokrenuti da učestvujemo u društvu. Sklapamo više veza sa ljudima, upoznajemo se i usavršavamo. A što se tiče novca koji dobijamo, smatram da je to potrebno svakom studentu zbog trenutne ekonomske situacije i visokih cena“ istakao je Naser Zahitović, student.

Emina Ćorović

„Pored stipendije znači mi što ću biti upućena u humanitarni rad, zajedno sa ostalim mladima. Pored toga ova stipendija mene i druge dobitnike podstiče na dalji i bolji rad i uspeh, za naše bolje sutra. Takođe, ovo podstiče i naše ambicije, pa pored školovanja možemo da upišemo neki kurs i da se bavimo sportom. Sa druge strane ovo će mi finanasijski olakšati školovanje, a ujedno i mojim roditeljima“, kazala je Emina Ćorović, srednjoškolka.

Svečanom prijemu prisustvovali su čelnici lokalne samouprave, Državnog univerziteta u Novom Pazaru i brojni gosti.

M. Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti