Novi Pazar
-4°C

Trubački orkestar otvorio Zeman fest u Novom Pazaru (VIDEO)

Makedonski trubački sastav Džambo Aguševi Orchestra otvorio je večeras World Music Fest Zeman u Novom Pazaru, koji traje do subote.

Novopazarci su bili u prilici da uživaju u njihovom izvođenju svojevrsne fuzije tradicionalnog balkanskog, romskog i turskog zvuka, uz upliv svinga, džeza, popa i filmske muzike.

Ovo je jedan od najboljih trubačkih sastava na Balkanu, a predvodi ga trubač i pevač Džambo Agušev koji je novinarima pre koncerta rekao da potiče iz muzičke porodice.

“Od pradede sam još kao dečak naučio da sviram zurle, a potom sam svirao limeni duvački instrument, klarinet, saksofon i sada trubu. Pripremamo novi album, koji bi trebalo uskoro da snimimo”, rekao on.

PR festivala Jovana Grčić rekla je za portal Free media da su ove godine obezbedili najraznolikiji program, koji neguje muziku nastalu mešanjem savremenih i tradicionalnih muzičkih pravaca.

“Festival je počeo večeras sa trubom i pleh orkestrom, sutra nas očekuje orijentalni prizvuk, a u subotu sevdah u moderniom aranžmanima. Večeras je bio ozbiljan spektakl, sa mnogo energije na sceni”, rekla je Jovana.

Ona je istakla da u petak publiku očekuje kompletan užitak, jer nastupa Sinafi trio, koji peva na turskom, grčkom, azerbejdžanskom, jermenskom, kurdskom i sirijskom jeziku, što do sada u Novom Pazaru nije bilo prilike da se čuje.

Grupu čine tri grčke muzičarke koje su se upoznale u Istanbulu, a njihove pesme govore o egzilu, razdvajanju, ljubavi i radosti.

U subotu, poslednje veče festivala biće održan Glas Zemana, takmičenje osam izvođača tradicionalne balkanske muzike, koji su ranije izabrani na konkursu.

Pobednik festivala dobija novčanu nagradu od 500 evra, za osvojeno drugo mesto 300, a treće 200 evra.

Festival se završava koncertom sarajevskog sastava Divanhane, koji izvodi muziku sevdaha sa modernim aranžmanima, inspirisanim džezom, popom i savremenom klasičnom muzikom.

Festival organizuje Kulturni centar u Novom Pazaru, uz podršku Grada i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti