Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Turneja Slobodne zone u Novom Pazaru

Nevladina organizacija Urban-in, u saradnji sa festivalom Slobodna zona, tokom naredne nedelje projekciju pet odabranih igranih i dokumentarnih filmova.

Organizatori navode da je ideja 18. Turneje Slobodne zone decentralizacija kulture i želja da se kvalitetan filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima u kojima za to nema mnogo mogućnosti.

Besplatne projekcije filmova, koje počinju u ponedeljak 27. maja, su od 19.30 časova u Svečanoj sali Kulturnog centra.

Ponedeljak, 27. maj – 19.30

Zlo ne postoji (igrani)

SINOPSIS: Takumi sa ćerkom Hanom živi u selu Mizubiki, blizu Tokija. Kao i generacije pre njih, i oni žive skromno, u skladu sa prirodom i ciklusima u njoj. Jednog dana stanovnici sela saznaju za plan da se izgradi glemping blizu Takumijeve kuće, koji bi stanovnicima grada ponudio udoban „beg“ u prirodu. Kada dvoje predstavnika kompanije iz Tokija stignu u selo da bi održali sastanak, postaje jasno da će ta izgradnja zagaditi lokalno izvorište vode i to izaziva nemire među lokalnim stanovništvom. Namere kompanije ugrožavaju ekološki balans mesta i način života seljana, i ostavljaju duboke posledice na Takumijev život.

Utorak, 28. maj – 19.30

Rana oklevanja (igrani)

SINOPSIS: Advokatici Džanan dani prolaze tako što jutra provodi u sudnici, a noći pored bolničkog kreveta svoje majke. Na dan izricanja presude optuženiku za ubistvo kojeg ona brani, Džanan mora da napravi moralni izbor koji će uticati na živote njene majke, sudije i branjenika.

Sreda, 29. maj – 19.30

Džoan Baez: Ja sam buka (dokumentarni)

SINOPSIS: Muzičarka, borkinja za građanska prava i aktivistkinja Džoan Baez je na sceni više od 60 godina. Za sada 82-godišnjakinju, lično je oduvek bilo i političko, a prijateljstvo sa Martinom Luterom Kingom i njen pacifizam, oblikovali su njenu posvećenost. U ovoj biografiji koja počinje njenom oproštajnom turnejom, Baez se na nepoštedni način suočava sa ponekad bolnim uspomenama. Ona ne samo da deli svoje uspehe već i otvoreno govori o dugogodišnjim psihološkim problemima i terapijama, o porodici, drogama, starenju i pitanjima krivice i opraštanja. Film prepliće dnevničke beleške i obilje donekle neviđenog arhivskog materijala sa opsežnim razgovorima sa Džoan, kao i trenucima iz bekstejdža sa turneje.

Četvrtak, 30. maj – 19.30

Neizbrisiva sećanja (dokumentarni)

SINOPSIS: Na premijeri ovog filma na Sandens festivalu svi su plakali. Augustino i Paulina su zajedno već 25 godina. Nažalost, on boluje od  Alchajmerove bolesti celu deceniju i oboje žive u strahu od dana kada je više neće prepoznavati. Poznata glumica i nekadašnja ministarka kulture Čilea, Paulina se od trenutka kada Augustino dobije dijagnozu ne odvaja od njega i uvodi ga u svoj svet. Režiserka je beležila snimke tokom četiri godine, a oni se u filmu prepliću se sa porodičnim snimcima ovog para. Neizbrisiva sećanja je film koji pokazuje da ne postoji samo jedan način da se bude par, niti samo jedan način da se iskusi ljubav.

Petak, 31. maj – 19.30

Sokolovo jezero (igrani)

SINOPSIS: Bastijen i Kloi provode letnji raspust sa svojim porodicama na jezeru u Kvebeku. Stidljivi trinaestogodišnji Bastijen i njegova porodica odsedaju u kućici na jezeru, gde Bastijen upoznaje odvažnu šesnaestogodišnju Kloi. Ona je ljubiteljka folklora i lokalnih legendi i govori Bastijenu da duh opseda obližnje jezero. Uprkos jazu u godinama, dvoje tinejdžera stvaraju čvrstu vezu. Kako je spreman da prevaziđe svoje najgore strahove da bi zaslužio mesto u Kloinom srcu, raspust postaje buran ključni trenutak za mladog dečaka.

E.Zekić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti