Novi Pazar
-4°C

U muzeju otvorena izložba Milana Pantelića

Izložba slika akademskog slikara Milana Pantelića iz Beograda svečano je otvorena večeras u Muzeju "Ras" u Novom Pazaru.

On se ljubiteljima i poštivaocima likovne umjetnosti predstavio sa 11 radova većeg i srednjeg formata u tehnici ulje na platnu.

Prema riječima univerzitetskog profesora Slobodana Kajteza, Pantelićeve slike predstavljaju osvježenje jer se oslanjaju na tradicionalni koncept slikarskog izražavanja, a istovremeno se izdvajaju po ličnom umjetničkom rukopisu koji nosi snažan autorski pečat.

On navodi i to da je autor jedan od rjeđih umjetnika na našoj likovnoj sceni koji se bavi slikanjem na klasičan način.

“Nije podlegao savremenim iskušenjima vizuelnih umjetnosti, već dosljedno prati onaj elitistički put slikara za koji je potrebno veliko znanje i umijeće kako u izvođenju, tako i u samom stvaranju slike.”

Pantelić je diplomirao i doktorirao na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu, na kojem danas radi kao profesor. Do sada je imao 14 samostalnih izložbi u Srbiji, a učestvovao je na 40 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Realizovao je 13 javnih radova (morali, mozaici i sakralna umjetnost) na javnim mjestima u Srbiji, Egiptu i Tunisu. Dobitnik je brojnih nagrada, među njima i sedam međunarodnih iz oblasti slikanja i crtanja.

“Pantelićeva umjetnost nije samo vizuelna zabava, već nas vodi kroz  konceptualne dimenzije izvan prostora, koristeći simbole konzumerskog društva poput praznih, ponekad punih, kesa spakovanih na nijem, u isto vrijeme i vrišteći lik. Taj nijemi lik ponekad izgleda poput glumca u unutrašnjoj borbi sa savremenim društvom koje je putem mašinerije, modernih tehnologija, neograničenih sredstava komunikacije i trajnog konflikta, pretvoreno u nešto što je samo u spoljašnjoj formi ‘ljudskije'”, kaže dr. Adel Mustafa, predavač na Fakultetu lijepih umjetnosti Univerziteta “Aleksandrija” u Egiptu.

Ova izložba je dio nacionalne muzejske manifestacije „Muzeji za 10“, a novopazarski muzej tim povodom je besplatno otvorio vrata svim posjetiocima koji žele da pogledaju njihovu stalnu postavku.

Pantelićeva izložba će ljubiteljima umjetnosti biti dostupna narednih mjesec i po dana.

H. Ziljkić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti