Novi Pazar
-4°C

U muzeju otvorena izložba “Tri”

Izložba slika “Tri” amaterskih umetnica Svetlane Radomirović, Sumere Bačevac Crnovršanin i Tanje Kulundzić Ristović iz Novog Pazara otvorena je večeras u muzeju “Ras".

Stvaralački opus ovih članica Novopazarskog udruženja likovnih umetnika (NULUS) predstavljen je kroz 20 umetničkih dela, a Svetlana je rekla da one već godinama sarađuju i zajedno izlažu.

Kustos izložbe Svetlana Čeković ocenila je da je ovo prilika da se se još jednom skrene pažnja da bi likovna umetnost bila drugačija, odnosno siromašnija, ako bismo izostavili likovni amaterizam.

“Večerešnja izložba otkriva nam dar za likovno stvaralaštvo tri umetnice, koje nemaju akademsko likovno obrazovanje, već se slikarstvom bave iz hobija. Zapravo, ukoliko se malo bolje razmotri fenomen amaterizma i profesionalizma uočićemo da i nije sve tako crno-belo, potpuno određeno. Amaterizam u mnogim sredinama uspostavlja prvi korak ka umetnošću i sa umetnošču, sa uzbudljivim svetom i tajnama koje čoveka uvode u kulturno stvaralaštvo i umetničko delo”, rekla je Čekovićeva.

Ona je istakla da likovni amaterizam predstavlja dragoceni izvor stvaralačkih snaga, kulture i umetnosti uopšte.

Direktor muzeja Elmir Habibović rekao je ova izložba prva od brojnih aktivnosti koje će organizovati tokom godine, te da je ova kulturna ustanova dostupna svim izlagačkim programima.

Izložba je prodajnog karaktera, a zainteresovani će biti u prilici da je pogledaju do 15. marta.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti