Novi Pazar
-4°C

U Novom Pazaru organizovano “Veče za Fićeta” (VIDEO)

Brojni prijatelji, rođaci i sugrađani istaknutog umetnika, karikaturiste i ilustratora Fikreta Hajdinovića Fićeta iz Novog Pazara podsetili su se sinoć delića njegovog kulturnog nasleđa.

Na događaju pod nazivom “Veče za Fićeta”, koji je organizovao Kulturni centar “Vrt 369” u selu Vojniće, povodom četiri godine od njegove smrti, bio je izložen deo ilustracija i fotografija, koje su objavljivane u brojnim poznatim publikacijama.

Osim toga, prisutnima je izvedeno i nekoliko pesama, na kojima je Hajdinović radio sa grupom “Sigma”.

Jedan od organizatora ove večeri Tigrin Kačar rekao je za portal Free media da je Hajdinović iza sebe ostavio ogroman opus radova i veliko kulturno blago.

On je ocenio da je pored svega, pečat njegovog rada plakat “Novi Pazar-moj zavičaj”, koji je svojevrstan suvenir.

“To je, slobodno mogu da kažem, najpopularniji njegov rad, jer su retki oni koji ne znaju za taj prikaz naše čaršije i uopšte nešeg mentaliteta i kulture. On je sve to genijalno složio, za šta smo dobili potvrdu i od nekih evropskih i svetskih naučnih instance. Plakat je prošetao širom sveta i još uvek se širi“, rekao je Kačar za naš portal.

On je istakao da je Hajdinović bio multimedijalni umetnik i svestrana ličnost, jer se u mlađim danima bavio muzikom, bio je basista grupe “Sigma“, ali i sportom.

“Važno je za mlađe generacije reći da je Fiće osamdesetih godina bio jedan od vodećih strip crtača u Jugoslaviji. Njegovo ime može da se nađe u đačkim udžbenicima umetnosti u Bosni“, rekao je Kačar, koji se sa Hajdinovićem družio od najmlađih dana.

On je zaključio da je obaveza svih da se prisećaju svojih saboraca, ljudi koji su ostavili neizbrisive tragove u sferama svojih delovanja, a sa kojima su živeli i radili.

Osim Kačara, na ovoj večeri o sećanjima na Hajdinovića govorili su karikaturista Muhamed Đerlek Maks, književnik Refik Ličina, glumac Rifat Rifatović i pisac i muzičar Milojko Milićević, a poeziju posvećenu njemu govorili su Mirjana Škrijelj i Besim Habibović.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti