Novi Pazar
-4°C

U Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici manjak kapaciteta visokonaponske mreže

Najveći problem u nemogućnosti priključenja novih kupaca na području niskonaponske mreže u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici predstavlja nedostatak kapaciteta u visokonaponskoj mreži, navelo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ovo Ministarstvo je odgovarajući na pitanje narodnog poslanika Jahje Fehratovića o tome da li se planira uvećanje kapaciteta elektromrežnih postrojenja na ovom području navelo da su “Elektrodistribucija Srbije“ i operator prenosnog sistema AD “Elektromreža Srbije“ u proteklom periodu uložili značajna sredstva u ovdašnju mrežu visokog napona.

Oni su među najvažnije investicione aktivnosti naveli izgradnju nove trafostanice u Tutinu, koja je rađena od 2018. do 2022. godine, u vrednost 305 miliona dinara, kao i trenutnu izgradnju novih vodova u toj opštini, u vrednosti od 60 miliona dinara.

Osim toga, na spisku je i rekonstrukcija dve trafostanice u Novom Pazaru, u ukupnoj vrednosti od 570 miliona dinara.

Tokom ove godine najavljena je rekonstrukcija i izgradnja mreže niskog napona i distributivnih trafostanica i dalekovoda na području Novog Pazara, Tutina i Sjenice, u vrednosti od 60 miliona dinara.

Prema informacijama iz “Elektrodistribucija Srbije“, paralelno sa razvojem visokonaponske mreže ulagalo se i u srednjenaponsku i niskonaponsku mrežu.

Fehratović je nadležnima ukazao da vlasnici brojnih stanova u novoizgrađenim zgradama ne mogu da dobiju priključak na elektromrežu, kao i na problem jačine električnog priključka u planinskim predelima Pešteri.

On tvrdi da postoji realna opasnost da dođe do kolapsa, jer je samo u Novom Pazaru u toku izgradnja brojnih zgrada koje treba u narednom periodu priključiti na elektromrežu.

“Prema njihovom mišljenju targetiranje problema nije u niskonaponskoj, već u visokonaponskoj mreži. Svakako da je ovo samo konstatiranje realnosti da problem postoji, a nadam se da će uslediti i konkretni poduhvati da se zadovolje potrebe građana i privrednih subjekata. Na ovome ću insistirati sve dok ne bude konkretnih pomaka i rešavanja problema“, zaključio je Fehratović u izjavi koju je prosledio medijima.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti