Novi Pazar
-4°C

U vrtlogu korupcije – Obrazovne ustanove u Novom Pazaru u borbi protiv korupcije (AUDIO)

Korupcija u obrazovanju naročito je vidljiva prilikom zapošljavanja nastavnog kadra, pokazuju brojna istraživanja nevladinih organizacija. Iz neformalnih razgovora sa mnogim građanima često čujemo priču o nameštenim konkursima, ali i nemogućnosti zaposlenja bez korišćenja ličnih poznanstava, veza i političke pripadnosti vladajućim strankama.

Na koji način se protiv korupcije bore obrazovne ustanove u Novom Pazaru i kako izgleda postupak ukoliko želite da prijavite koruptivno ponašanje nekog direktora, profesora, uopšte zaposlenih, saznaćemo u današnjoj emisiji.

Radio emisije “U vrtlogu korupcije” emitujemo svake subote u 14 časova na radiju Sto plus. Ukoliko ste propustili današnju emisiju možete je poslušati na linku:

U vrtlogu korupcije – 4. emisija

Direktorka Medicinske škole “Dva heroja“ u Novom Pazaru Šerifa Preljević kaže da postoji pravilnik po kome bi postupali u slučaju prijave korupcije, a na osnovu kojeg se kasnije pokreće postupak.

“Pravilnik je urađen na osnovu zakona i propisan od strane Ministarstva prosvete. Bilo šta da postoji u školi, dužni smo kroz izveštaje da im podnesemo. Postoji Izveštaj o realizaciji plana rada, Izveštaj rada direktora škole, veća, pedagoškog kolegijuma, kao i učeničkog parlamenta“, rekla je Preljević.

Kao prevenciju za pojavu korupcije, ona je navela održavanje dve radionice u saradnji sa učenicima Gimnazije.

“Jedna radionica bila je pre pojave korona virusa, a druga nakon. Imali smo javnu prezentaciju učenika Gimnazije koji su pohađali radionicu vezanu za temu korupcije. Saznanja sa te radionce podelili su sa našim učenicima. Tu se razvijala dobra, živa i pozitivna debata“, navela je Preljević.

Ona kaže da je cilj održavanja tih radionica bio da učenici saznaju šta je korupcija i u kojim se vidovima ispoljava.

Medicinska škola “Dva heroja”

“Pitanja uglavnom nisu bila vezana za školstvo, nego za postojanje različitih vrsta korupcije. Kada su se javljali, nabrajali bi neku instituciju i da li je potrebno nešto da u njoj završe“, ističe Preljević.

Kako kaže, svaka škola u borbi protiv korupcije je sama za sebe, ali se ona ipak nada da će na tu temu, osim sa novopazarskom Gimnazijom, proširiti saradnju i sa drugim školama.

Ističe da je učenički parlament u toj školi veoma aktivan i da razgovara često sa učenicima i nastavnicima.

“Oni slobodno razgovaraju sa nama, jer razvijamo duh da učenik može otvoreno da priča o bilo čemu, što smatra da treba da nam kaže. Zaista nemamo problema sa decom, niti deca imaju problema sa nama“, rekla je Preljević.

Tvrdi da je za odsustvo korupcije u toj školi odgovoran upis najboljih učenika u gradu i okolini, te da od 706 učenika, imaju 400 odlikaša, koji žele da studiraju i bore se za uspeh.

Direktor Škole za dizajn tekstila i kože Meho Camović tvrdi da u poslednjih 12 godina, od kada je on na toj poziciji, nije bilo prijavljenih slučajeva korpucije.

“Tih problema zaista nemamo. Koleginice i kolege su po tom pitanju izuzetno fleksibilne, saradljive, i do sada nismo imali problema oko prijave bilo kakve ocene, od strane roditelja ili učenika“, rekao je Camović.

Ta škola, kako kaže, nije imala seminare ili radionice posvećene problemu korupcije, ali da je planom i programom rada odeljenskih starešina predviđeno da predaju o toj temi.

“Zvanično ne razgovaramo sa nastavnicima i roditeljima na tu temu, ali kada se dotaknemo bude priče. Ali zaista retko, jer, kao što sam naglasio, za sada nismo imali takvih problema“, navodi Camović.

On je pojasnio procedure reagovanja ukoliko bi došlo do situacije da neko prijavi koruptivno delovanje u toj obrazovnoj ustanovi.

Meho Camović

“Tražio bih prvo da se prijava zavede kod sekretara, a onda bih uključio istražne organe, da postupimo u skladu sa zakonom“, rekao je Camović.

On pojašnjava da škole nemaju zajednički nastup kada je reč o korupciji u prosveti.

„Verovatno je razlog taj što nema takvih pojava. Da su, barem po mojim saznanjima, sve oblasti kao prosveta što se tiče korupcije, onda bi nam u svim oblastima bilo bolje“, smatra Camović.

Njegov kolega, direktor Osnovne škole “Bratstvo“ Dejan Kulundžić kaže da se u javnosti korupcija više pominje u visokoškolskim ustanova, vezano za sticanje diploma i polaganje ispita, dok je u osnovnom obrazovanju manje prisutna.

“Protiv koupcije se ne borimo, jer nismo imali slučajeva, prijava, primera ili zloupoteba od strane učitelja, nastavnika i rukovodstva. U osnovnoj školi je manje prisutna to jer tu imamo samo ocenjivanje osnovaca. Nisam čuo da se pominje u javnosti ili da se nagađa da li korupcije u osnovnim školama ima ili nema. Što se tiče visokošloskih ustanova, čuju se komentari. Mislim da i tu ima svega, ali da je mnogo više prazna priča“, rekao je Kulundžić.

On dodaje da postoje radionce posvećene korupciji, ali i drugim temema uključujući bezbednost učenika i borbu protiv narkotika.

Napominje da su osnovci u suštini još uvek mali da bi se sa njima moglo razgovarati na tu temu.

Osnovna škola “Bratstvo”

On tvrdi da korupciju učenici vide kao brži put do budućeg posla, ali da to njije pravi put.

“Oni to vide kao sredstvo da bi brže i lakše došli sutra do posla. Svi pokušavaju da na neki način probaju i misle da će tako lakše doći i do položenog ispita, stečene diplome, zapošljavanja, ali mislim da to nije pravi put“, rekao je Kulundžić.

Iako ova osnovna škola nema zvaničnu proceduru u slučaju prijave koruptivnog delovanja, direktor kaže da bi u slučaju prijave uponao nadležne u policiji i tužilaštvu.

Projekat “U vrtlogu korupcije” realizuje Udruženje građana Free media iz Novog Pazara. Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti