Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Ugledni novopazarski lekar otkriva iz kojih razloga bolove u leđima ne smemo zanemariti

Bol u leđima je, uz glavobolje, najčešći razlog obraćanja lekaru. Nastaje kao posledica nepravilnog stila života: dugog sedenja, fizičke neaktivnosti, fizičkog preopterećenja, gojaznosti, nepravilnog podizanja tereta, a genetska predispozicija značajno utiče da se ova neprijatnost javlja i kod mlađih osoba.

Doktor medicinskih nauka, radiolog i fizijatar iz Novog Pazara Jasmin Nurković za portal Free media kaže da se bol u leđima može pojaviti usled ozbiljnih stanja i bolesti kičme, kao i unutrašnjih organa: bubrega, prostate, jajnika, materice, dojke, kao i pankreasa i creva.

„Iz tog razloga je veoma važno da se bol u leđima ne zanemari, pa je osim pregleda od strane izabranog lekara, fizijatra ili neurologa važno uraditi makar osnovnu dijagnostiku, posebno u slučajevima kada bolu nije prethodila nepravilna fizička aktivnost ili ne postoji neki od faktora rizika koji su pobrojani. Neretko je potrebno da se uradi i pregled od strane interniste, ginekologa ili urologa“, rekao je ovaj ugledni novopazarski lekar.

On je pojasnio da ukoliko se tegobe održavaju, a uz to su praćene i drugim simptomima, vrlo je važno u procesu dijagnostike eliminisati najgoru mogućnost, a to je metastatska bolest kostiju.

„Bogata arterijska vaskularizacija kostiju čini skelet čestim mestom za širenje maligne bolesti. Nakon pluća i jetre, karcinom se širi na kosti, a taj proces biva praćen bolovima koji i uzrokuju dolazak pacijenta kod lekara“, kaže doktor Nurković.

On savetuje da mlade i sredovečne žene redovno sprovode skrining za maligne bolesti dojke i materice, jer su to organi koji najčešće bivaju pogođeni ovom teškom bolešću, dok sredovečnim i starijim muškarcima poručuje da redovno kontrolišu prostatu, pluća i debelo crevo, jer su to mesta odakle se bolest širi na kosti, a da prethodno pacijenti ne osećaju nikakve tegobe.

Broj obolelih i preminulih od malignih bolesti u svetu, pa i kod nas, je u neprekidnom porastu. Primetno je da mlađe osobe sve češće obolevaju. Podaci koji se prikupljaju u našoj zemlji ukazuju na to da svake godine oko 42 hiljade ljudi oboli od malignih bolesti, dok 20 hiljada premine.

S obzirom na sve navedeno, doktor Nurković pre svega savetuje preduzimanje preventivnih mera, a zatim i redovnu, barem osnovnu laboratorijsku i radiološku dijagnostiku.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti