Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Ugljanin: Bošnjaci još uvek traže mehanizme za opstanak

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin smatra da Bošnjaci u Sandžaku i nakon 106 godina od Sjeničke konferencije još uvek traže mehanizme koji će im garantovati opstanak.

On je na konferenciji za novinare rekao da je na toj Sjeničkoj konferenciji, održanoj 13. i 14. avgusta 1917. godine, doneta rezolucija o rešavanju statusa Sandžaka i Bošnjaka.

“To je jedan od najznačanijih datuma u bošnjačkoj istoriji. Rezoluciju je usvojilo 11 gradonačelnika i 14 delegata iz srpskih i crnogorskih opština, a njome se tražilo da se Sandžak pripoji Bosni i Hercegovini, jer joj istorijom i jezikom pripada, a od koje je oduzet na Berlinskom kongresu 1878. godine. U slučaju da taj zahtev ne bude prihvaćen, tražena je autonomija Sandžaka”, rekao je Ugljanin.

On je nedavnu odluku Skupštine opštine Sjenica da za počasnog građanina proglasi predsednika Srbije Aleksandra Vučića ocenio “rušenjem moralnih normi”.

“Ta odluka je svrstavanje na velikosrpsku stranu, protiv bošnjačkih nacionalnih interesa i korak unazad, u borbi za ostvarivanje legitimnih prava Bošnjaka da budu ravnopravni građani. To je sadizam, to nije više ni mazohizam, nad samim sobom. Velikosrpska vladajuća većina, u kojoj imaju i takozvane bošnjačke stranke, pokazale su do koje mere su neljudi spremni na poniženje da bi opstali na vlasti u Sjenici ili Novom Pazaru”, rekao je Ugljanin.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti