Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Ugljanin: Ostvarili smo jedinstvo oko 70 odsto bošnjačkog biračkog tela

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin ocenio je danas da je najznačajniji rezultat Sporazuma o zajedničkom delovanju njegove partije i Stranke pravde i pomirenja (SPP) ostvareno jedinstvo oko 70 odsto bošnjačkog biračkog tela.

On je na konferenciji za novinare rekao da su programom i projektima ovog sporazuma usmerili kompletnu pozitivnu energiju Bošnjaka u Srbiji na pitanja od njihovog zajedničkog vitalnog interesa.

„Sledeća faza koja nam predstoji jesu zajedničke aktivnosti na motivisanju ostalih bošnjačkih političkih opcija u Sandžaku i u čitavoj Srbiji da se odreknu uskostranačkih interesa i sujeta, koje podstiču na podele i da se uključe u zaštitu globalnih bošnjačkih nacionalnih interesa koji obavezuju na jedinstvo“, rekao je Ugljanin.

On smatra da jedino na ovaj način bošnjačke parlamentarne stranke mogu da izađu sa legitimnim i legalnim zahtevima pred Republiku Srbiju i međunarodnu zajednicu.

Ugljanin je na pitanje portala Free media da li postoji mogućnost formiranja koalicije sa SPP nakon sledećih lokalnih izbora rekao da će razvoj situacije učiniti da deluju onako kako će postići najbolje rezultate za Bošnjake i građane Sandžaka u celini.

„Na izbore ćemo izaći onako kako procenimo da je najbolje da postignemo stabilne skupštinske većine u svim gradovima Sandžaka i zajednički sandžači poslanički klub u Skupštini Srbije. Trenutno imamo problem kako da sprečimo smutnju koju vladajući režim pokušava da unese među naše građane raznoraznim pričama“, odgovoriio je lider SDA Sandžaka.

On je istakao da je najbitnije postići jedinstvo Bošnjaka, a kasnije svih građana na terenu u Sandžaku.

Ugljanin je ponovio zahtev da se tokom dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova usvoji jedinstven model za rešavanje statusa Albanaca i Bošnjaka u Srbiji, kao i Srba i Bošnjaka na Kosovu.

“Ovaj predlog je naš doprinos bržoj i trajnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Zahtevamo princip simetrije i reciprociteta za sve manjine, kako ne bi favorizovali pripadnike svog naroda na štetu drugih”, rekao je Ugljanin.

M.Jovičić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti