Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Uskoro Bazar malih proizvođača hrane u Novom Pazaru

Oko 20 malih proizvođača hrane iz Novog Pazara i cele Srbije predstaviće svoje proizvode na Bazaru naredne nedelje, 23. juna, na šetalištu kod Sebilja.

Novopazarski Bazar malih proizvođača hrane organizuje Udruženje “Mali proizvođači hrane u Srbiji“, u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka (SEDA) i Turističkom organizacijom Novi Pazar.

Predstavnica ovog udruženja Sandra Živković rekla je na konferenciji za novinare da im je cilj da se na ovaj način povežu sa lokalnim proizvođačima.

“Osim toga, ovo je dobra prilika i da se proizvođači iz drugih gradova Srbije predstave kupcima u Novom Pazaru. Naša želja je i da kroz platformu koju smo razvili, ali i kroz ovakve događaje, umrežimo proizvođače međusobno i da doprinesemo što boljem plasmanu njihovih proizvoda“, rekla je Živkovićeva.

Direktor SEDE Samir Kačapor pozvao je sugrađane da posete ovaj događaj u što većem broju.

“Želja nam je da ovaj Bazar preraste u međunarodni, pa da narednih godina imamo predstavnike zemalja u okruženju. Mi smo tu za sva udruženja i organizacije da pružimo maksimalnu logističku podršku, a učesnicima ovog događaja želimo da prodaju što više svojih proizvoda“, rekao je on.

Ljiljana Lešević Lukić iz Turističke organizacije kaže da će dati doprinos popularizaciji i što većoj promociji ove manifestacije.

“Mi ćemo se potruditi da kroz naš sajt i ostale načine oglašavanja animiramo  male proizvođače iz regiona, ali i ljude koji žele da posete takve manifestacije, da kupe neki od domaćih proizvoda. Nadamo se da će sama manifestacija dovesti što veći broj turista, ne samo iz regiona nego iz celi Srbije“, rekla je ona.

Bazar je deo projekta Velika mala privreda, koji finansira USAID, a realizuje ACDI/VOCA, a osim u Novom Pazaru biće održan i u Negotinu i Nišu.

Ahmed Halilagić iz USAID-a kaže je proces digitalizacije ide na ruku malim proizvođačima, koji imaju probleme sa direktnom komunikacijom na tržištu, ali i sa velikim lancima.

“Na ovaj način je moguće, preko digitalnih platformi, da ti proizvođači budu vidljivi za potencijalne kupce. Ovo je važan projekat, jer pravimo sistem koji će potpuno olakšati funkcionisanje malim i srednjim preduzećima u komunikaciji sa finalnim potrošačima i kupcima“, rekao je on.

Kupci će biti u prilici da pazare suhomesnate proizvode, sir, med, sveže voće i povrće, sokove, džemove, ajvar, brašno i ostalo.

Novopazarac Mustafa Nišlija, iz zanatske radnje “Šejla 97“, koja je bavi proizvodnjom testenina, kaže da su od osnivanja članovi ovog udruženja, koje okuplja više od 330 malih proizvođača hrane.

“Mi na njihovoj platformi nismo samo prodavci ili kupci, već prijatelji. Postali smo velika porodica koja zajedno radi, pomaže se i konsultuje“, rekao je Mustafa.

Osim njega, svoje proizvode će predstaviti i novopazarsko pčelarstvo Ličina, kao i preduzeće Ukusi Kopaonika, koje se bavi preradom mleka, voća i povrća.

Bazar će biti održan 23. juna, od 10 do 16 časova na šetalištu kod Sebilja, u centru Novog Pazara.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti