Novi Pazar
-4°C

Usvojen rebalans budžeta, odbijeni svi predlozi opozicije

Odbornici Skupštine grada Novog Pazara usvojili su danas rebalans budžeta grada za ovu godinu u iznosu od oko 3,9 milijardi dinara, sa deficitom od 167 miliona dinara.

Prema ovoj izmeni prihodi i primanja iznoseće oko 3,6 milijardi dinara, a rashodi i izdaci oko 3, 8 milijardi dinara.

U budžetu se navodi da će otplata deficita i duga od 121 milion dinara biti obezbeđena dodatnim zaduživanjem grada i prenetih neutrošenih sredstava iz prethodne godine u iznosu od 38 miliona dinara.

Šef budžeta u Odeljenju za finansije Senad Melajac rekao je da je nacrt ovog dokumenta rađen pod lupom i instrukcijama Ministarstva finansija Srbije, te da je pre samog usvajanja prošao detaljnu zakonsku analizu.

Usvojena i Odluka o kreditnom zaduženju grada od 250 miliona dinara, koje se odnosi na finansiranje kapitalnih rashoda, održavanje gradskih saobraćajnica i lokalnih puteva u okviru 20 konkretno nabrojanih projekata.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da budžet grada predstavlja najvažniji dokument.

“Grad je trenutno zadužen 11, 8 odsto, a sa ovim novim kreditom biće 14, 6 odsto od dozvoljenih 50 odsto od ukupnog budžeta. Kredit koji podižemo biće potrošen za izgradnju putne infrastrukturu. Znate da je trenutna ekonomska situacija teška, ne samo kod nas nego svuda u svetu, što zbog pandemije korona virusa, koja je ostavila posledice, a sada rata u Ukrajini“, rekao je Biševac.

On je nabrojao brojne aktuelne projekte kapitalnih investicija koje grad realizuje u saradnji sa državom, a za koje tvrdi da će promeniti fizionomiju Novog Pazara, te da će “nastaviti sa jačanjem lokalnih javnih finansija“.

Odbornici opozicionih Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP) oštro su kritikovali usvajanje ove dve tačke, uz tvrdnje da je “budžet nejasan i neprecizan, da ne uključuje vitalne interese grada, da se izdvaja novac za Mesne zajednice čiji su mandati istekli još pre 10 godina, a da kredit predstavlja zaduženje za predizborne aktivnosti jedne partije“.

Na početku sednice, odbornici vladajuće većine nisu prihvatili nijedan od 18 predloga o proširenju Dnevnog reda koji su podnele opozicione stranke i samostalni odbornik Edin Zećirović.

Neki od predloga odbornika SPP-a bili su da se u Dnevni red ubaci izrada projektno-tehničke dokumentacije i pribavljanje dozvole za izgradnju osnovne škole u naselju Šutenovac, rešavanje komunalne i putne infrastrukture u naselju Novopazarska banja, regulisanje raskrsnice u naselju Parice.

Osim toga, tražili su i izradu Strategije za prevenciju i zaštitu od nasilja sa posebnim osvrtom na prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja, rešavanje problema elektroenergetske mreže, kao i peticiju građana po prijavi za intervenciju komunalne inspekcije.

Među 11 predloga odbornika SDA Sandžaka bili su obeležavanje 9. maja- Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom, pokretanje inicijative o osnvanju Srednje škole unutrašnjih poslova u Novom Pazaru, kao i druge Gimnazijeu, dostavljanje službenih informacija o realiaciji projekta Sportsko-rekreativnog kompleksa “Vitkoviće“ na jezeru Gazivode i izgradnje i opremanja hotela na Atletskom stadionu.

Oni su predložili i formiranje radne grupe za utvrđivanje činjenica u vezi sprovođenja obaveze smanjenja populacije napuštenih pasa i postupcima vezanim za naknadu štete usled ujeda pasa lutalica, preduzimanje preventivnih i operativnih mera u cilju unapređenja vaspitnog delovanja u školskom okruženju, realizaciju projekta stomatološke ordinacije osoba sa invaliditetom i finansijsku pomoć penzionerima sa najnižim penzijama za nabavku lekova.

Zećirović je tražio da tužilaštvu pokrene postupak vezan za uznemirijući snimak za Bošnjake i Sandžak koje se pre nekoliko dana pojavio na Youtubu.

Odbornici će u nastavku sednice razmatrati i predlog Odluke o davanju na korišćenje poslovnih prostorija Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća“ u centru grada Fondu za razvoj Republike Srbije.

U pitanju su dve kancelarije na prvom spratu, u ulici 28. Novembra, od po 14 kvadrata koje će Fond bez naknade koristi narednih pet godina.

Biće usvojen i plan generalne regulacije naselja Jošanice, Stare čaršije, parka, naselja iznad parka, Jermiša, Hadžeta, delova naselja Varevo, Paralovo, Mur, Šutenovac, Rasadnik i Čair, a odbornici će pokrenuti i postupak za prenos svojine nekoliko parcela u Pobrđu na grad Novi Pazar, radi izgradnje škole, obdaništa i centralne đačke kuhinje.

Razmatraće se i ostavka glavnog urbaniste Safeta Nukovića, u kojoj je naveo da je podnosi iz ličnih razloga, a biće imenovano i nekoliko novih članova školskih odbora.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti