Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Uticaj mladih na lokalna dešavanja u Novom Pazaru

Iako Novi Pazar važi za jedan od najmlađih gradova u Evropi po starosnoj dobi stanovnika, mladi ljudi smatraju da nemaju veliki uticaj na donošenje odluka i društvenih dešavanja.

Većina mladih sa kojima smo razgovarali tvrde da oni na svoje načine pokušavaju da budu aktivni.

Novopazarac Kerim Avdić kaže da mladi treba da se bore za svoja prava i time pokažu odgovornost, ali i spremnost da se bore za kvalitetniji svoj život, ali i cijele zajednice.

“Svako može da utiče na promjene, samo je bitno razlikovati koliko neko želi da se uključi u takve stvari i kakve kapacitete pojedinac ima, odnosno želju za promenom. I dodatno na to, svako ko aktivno uzme učešće u ovim stvarim time dodaje vrijednost svom glasu”, vjeruje Kerim.

Njegova sugrađanka Hena Bošnjak ističe da mladi uvijek treba da se bore za svoja prava i glas, ukoliko misle da su na pravom putu.

“Meni mnoge stvari u sistemu smetaju i voljela bih da to čuje sto više ljudi, ne lično zbog mene, već zbog toga što je to globalni problem. Inače, radim na tome da se čuje moj glas i moje mišljenje, kad god imam priliku, bilo da je to u školi ili na nekom drugom javnom mjestu”, kaže nam Hena.

Nizar Hukić vjeruje da pojedinac može da promeni stvari i da ideje menjaju stvari.

“Pojedinac je došao prije društva, tako da on može i da ga promjeni, jer je njegov član. Samim tim mislim da stvari mogu da se promjene. Smatra da čovjek ima, pored svojih individualnih dužnosti, i odgovornost prema društvu u kojem živi, makar u svom gradu”, rekao je on.

Ukazuje da u današnje vrijeme razvijene tehnologe i komunikacije gotovo nemoguće čuti mišljenje svih ljudi.

“Danas imamo različite platforme i milion drugih načina da iskažete vaše mišljenje na mnogo lakši način. Prosto, ideja koju imate može da prodre do bilo koga na celoj planeti”, priča nam Nizar.

Naša sagovornica Esma Hasanović smatra da bi u glasačkom sistemu trebalo uvesti promene i da mladi od 16 godina mogu da glasaju, a ne kao do sada tek od 18.

“Glas mladih treba da bude jasan i glasan, da se čuje. Ukoliko nas ima više, možemo da utičemo na promjenu nekih stvari u društvu”, kaže Esma.

U ovom gradu ima više nevladinih organizacija koje se bave mladim ljudima, a jedna od njih je i “Svetionik“, čiji predsednik Mirza Aličković kaže oni da na različite načine, prije svega putem neformalnog obrazovanja, pokušavaju da utiču na njihovo poboljšanje prava i bolje budućnosti.

“Nažalost, mladi nisu toliko aktivni koliko se od njih očekuje. Oni bi mogli da promjene situaciju, ali oni nisu krivi za neaktivnost, već brojni drugi faktori”, rekao je Aličković.

Zaključuje da su aktivisti ove organizacije u okviru brojnih radionica u prilici da uče o svojim političkim pravima, ali i uopšte o načinima kako da menjaju svoje okruženje.

Tekst i foto: Medina Alić

Medina je jedna od učesnica Škole novinarstva, koju je organizovalo Udruženje “Svetionik” u prethodna dva meseca.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti