Novi Pazar
-4°C

Užičani drugi put najbolji na Republičkoj smotri folklora

Na Republičkoj smotri folklora održanoj u novopazarskom Kulturnom centru, u organizaciji Saveza folklornih ansambala Srbije, u konkurenciji od 14 ansambala prvo mjesto pripalo je Kulturno-umjetničkom društvu „Valjaonice bakra i aluminijuma ‒ Impol Seval Sevojno“ iz Užica.

Oni su se time upisali u istoriju ovog takmičenja po drugi put zaredom kao pobjednici. Drugo mjesto osvojilo je KUD „Abrašević“ iz Šapca, a treće „Stevan Štrbac“ iz Vrčina.

Zapažen nastup imalo je i KUD „Golija“, jedino društvo iz Novog Pazara koje je učestvovalo na ovogodišnjoj Smotri, osvojivši srebrnu plaketu.

Propozicije nalažu da se svako društvo predstavi programom u trajanju od 20 do 25 minuta, koji se sastoji od dvije koreografije i međutačke.

Ansamble ocjenjuje šestočlani žiri sastavljen od tri koreografa, jednog etno-muzikologa, etnologa i profesora muzike. To su ove godine bili: koreografi Dajana Kostić, Zvezdan Đurić, Ljubomir Vujičin, muzički pedagog Vladimir Milićević, etnolog Ivan Terzić i etnomuzikološkinja dr. Mirjana Zekić.

Po riječima Gorana Asovića, predsjednika društva domaćina Smotre, realizacija ovog događaja, održanog 18. i 19. novembra, protekla je u najboljem redu.

„Bilo je mnogo učesnika, ta brojka se kreće oko 600. S obzirom na iskustvo od prethodne godine, bilo nam je malo lakše. Znali smo šta nas očekuje, ali ovako velika manifestacija zahtijeva zaista dobru organizaciju. Mi smo, kao KUD i kao Grad, mislim položili taj ispit sa najvećom ocjenom“, zadovoljno priča Goran za portal Free media.

Zahvaljujući ovakvim dešavanjima kao što su smotre, godišnji koncerti društava i učešće na festivalima u inostranstvu, folklorna društva, uprkos savremenijim trendovima, opstaju i čuvaju autentičnost igara i nošnje.

Entuzijazam mladih, pomiješan sa adrenalinom koji scena sama po sebi daje, i entuzijazam umjetničkih rukovodilaca društva za sada su glavni razlog što amaterizam i danas sa velikim uspjehom krasi naše scene.

Folklorna društva možda pripadaju amaterizmu, s obzirom na to da su jedini profesionalni ansambli u zemlji „Kolo“ i „Venac“, ali njihov pristup ovoj oblasti tradicije je profesionalan, jer sarađuju sa profesionalcima u relevantnim oblastima.

H. Ziljkić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti