Novi Pazar
-4°C

Večeras tribina o zagađenom vazduhu i vodi u Novom Pazaru

Grupe građana “Za zdrav Novi Pazar”, “Eko straža” i Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) organizuju večeras tribinu u Novom Pazaru o problemu zagađenja vazduha i vode i potencijalnim rešenjima.

Panelisti tribune su infektolog Lejla Ćeranić, biolog Dejan Mirčić, jedan od osnivača NEA i portala “xEco” Dejan Lekić i osnivač “Eko straže” Bojan Simišić.

Oni će govoriti o monitoringu i analizi podataka kvaliteta vazduha u Novom Pazaru, uticaju zagađenja na životnu sredinu, posledicama zagađenog vazduha i reka na zdravlje ljudi i građanskom aktivizmu u borbi za očuvanje prirode i zdravlja.

Novi Pazar je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji, a prema podacima specijalizovanog sajta xEco, tokom 2023. godine, prisustvo suspendovanih čestica PM10 u vazduhu bilo je tokom 23 dana iznad srednjih vrednosti.

Prekoračenje dozvoljenih vrednosti tokom cele godine sme da bude samo tokom 35 dana.

Prosečna koncentracija tih čestica u vazduhu Novog Pazara od početka ove godine je 67 mikrograma po kubnom metru, znatno više od dozvoljenih 40 mikrograma, a PM2,5 čestica 65,6 mikrograma, dok je dozvoljeno 25 mikrograma.

Poslednja analiza kvaliteta vode u novopazarskim rekama pokazala je da su one i dalje veoma zagađene i da pripadaju petoj, najlošijoj, klasi.

Tribina “Zagađenje vazduha i vode u Novom Pazaru – Problemi i potencijalna rešenja” počinje u 19 časova, u foajeu Kulturnog centra.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti