Novi Pazar
-4°C

Vjeroučitelji i đaci o temi tradicije

„Prepoznajem tradiciju u svom okruženju“ tema je izložbe likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola Novog Pazara i Tutina koji pohađaju predmet vjeronauka, a koja je predstavljena u novopazarskom Kulturnom centru.

Ovi likovni radovi rezultat su konkursa koji je raspisalo Udruženje vjeroučitelja islamske vjeronauke na teritoriji Republike Srbije polovinom oktobra, u cilju promocije tradicionalnih vrijednosti od strane mladih kroz vizuelnu umjetnost, ne izostavljajući ni savremene detalje motivirane tradicijom.

„Od 261 rad, koliko je pristiglo na naš konkurs, za izložbu je odabrano nešto više od 60 najboljih radova, koji su svrstani u tri kategorije, radovi učenika od prvog do četvrtog razreda (I), od petog do osmog (II) i radovi srednjoškolaca (III). Veoma smo zadovoljni odzivom vjeroučitelja na naš poziv na saradnju. Ovakvi događaji i za njih predstavljaju jedinstvenu prilika da u okviru svog predmeta sprovedu vannastavne aktivnosti, motivirajući tako svoje učenike i pobuđujući veća interesovanja za taj predmet“, kaže za portal Free media koordinator projekta Kemal Hasanović.

U odabiru radova za izložbu, kao i o nagrađenima odlučivao je tročlani žiri u sastavu: likovne umjetnice Akira Mavrić i Elzana Nurković i radnica u kulturi Hasna Ziljkić.

Najbolje radove na izložbi imali su: učenica IV razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u Tutinu Berina Bakić, učenik VI razreda OŠ „Rifat Burdžović Tršo“ u Tutinu Ali Grahovac i učenice Gimnazije u Novom Pazaru Lamija Ljajić i Dina Fetahović.

Njima i ostalima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta uručene su plakete i skromne novčane nagrade.

Tribina „Tradicijska kultura u životu mladih“

Iste večeri održana je i tribina o temi: „Tradicijska kultura u životu mladih“, na kojoj su govorili: prof. dr. Sead Šemsović, kulturni radnik Hasna Ziljkić, vjeroučitelji Kemal Hasanović i Sead Avdović.

Ziljkić je o temi tradicije i tradicionalnih vrijednosti govorila u kontekstu savremenog načina življenja, rada i poimanja stvarnosti, s jedne, i u kontekstu vjere i vjerskog poimanja života, s druge strane. 

Šemsović je u svom izlaganju apelovao na vjeroučitelje i predstavnike Islamske zajednice da se predmetu vjeronauka ozbiljnije pristupi, kako bi on imao težinu kao i svi ostali predmeti u nastavi.

„Spajanje tradicije i mladih podrazumijeva da mi danas jasno procijenimo da živimo u 2022. godini i da to što se njima nudi u okviru predmeta Vjeronauka bude u skladu s vremenom u kome mi njima pristupamo“, rekao je Šemsović, napominjući da religijske zajednice, da bi ostvarile ovaj zadatak, imaju autonomiju u radu, koja, kako je naveo, s jedne strane može biti dobra, a s druge strane ne, jer postoji mogućnost da se sistem urušava, a da pri tome niko ne pruži ruku spasa ili zaustavi posrnuće.

H. Z.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti