Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Za zdrav Novi Pazar: Grad nema lokalni registar zagađivača (VIDEO)

Predstavnici građanske inicijative “Za zdrav Novi Pazar” ocenili su danas da je slučaj zagađenja reke Raške i svega što se nakon toga desilo pokazao sve slabosti sistema, ali i da je reakcija institucija moguća kada postoji pritisak građana.

Oni su na konferenciji za novinare nedaleko od mesta gde se početkom juna izlivao mazut iz “Gradske toplane” u ovu reku kazali da odgovorni još uvek nisu smenjeni, te da u ovom gradu ne postoji lokalni registar zagađivača.

Članica inicijative Nusreta Brunčević rekla je da su osim smene odgovornih ostali njihovi zahtevi, sa protesta pre mesec dana, uglavnom ispunjeni.

“U odgovoru Gardskog veća jasno se ističe da ne postoji mogućnost da se ponovo desi izlivanje mazuta, jer je zatvoren centralni rezervoar i ‘Gradska toplana’ se premešta na novu lokaciju. Iz odgovora Zavoda za javno zdravlje smo saznali da njih niko nije obavestio i uključio u ceo peoces, međutim, iako oni prebacuju krivicu na druge neverovatno je da su čekali da ih neko obavesti o nečemu o čemu priča ceo grad i region i to pred njihovim nosem”, rekla je Brunčevićeva.

Ona je dodala da tužilaštvo postupa po krivičnoj prijavi policije i da je saslušanje osumnjičenih zakazano za kraj avgusta.

“Gradska uprava nas je obavestila da čeka odluku tužilaštva i dokazivanje odgovornosti, pa da će tek onda preduzeti neke mere. S obzirom da je ovaj proces spor, mi ćemo pomno pratiti slučaj, sve do konačnog procesuiranja svih odgovornih u lancu i obaveštavaćemo građane o svemu što saznamo“, rekla je Brunčevićeva.

Istakla je da će inicijativa učiniti sve što je u njenoj moći da institucije do kraja godine naprave lokalni registar zagađivača, “koji treba da bude prioritet, jer on pored reka obuhvata i zagađivače vazduha, što je problem za sebe“.

Član inicijative Ado Marovac rekao je da je istraživanje ovog slučaja pokazalo da su institucije slabe, da sporo reaguju i to samo na proteste i pritisak javnosti, te da ne komuniciraju međusobno.

“Novi Pazar ne zna koliko zagađivača postoji na njegovoj teritoriji, a nema ni realan plan kako da reši svakodnevno zagađenje, a kamoli incidente. Svedoci smo da prethodni incidenti, koji se tiču stanja reka, nikada nisu privukli ovoliko pažnje institucija, uključujući i reakciju policije“, rekao je Marovac.

On je za portal Free media rekao da su predstavnici ove inicijative, koji su se na neki način istakli davanjem izjava medijima, u prethodnih mesec dana trpeli određene pritiske, ali da ih to neće sprečiti u daljoj borbi za opšti interes.

Oni su istakli da će nastaviti da obavljaju građanski nadzor nad stanjem životne sredine u ovom gradu, kao i da će sredinom avgusta prošetati pored reka Raške, Jošanice, Trnavice i Deževske i snimiti trenutno stanje.

Osim toga, najavili su da će, ukoliko se pritisci na njih nastave, i ako institucije pokažu pasivnost i nezainteresovanost, organizovati protest za vreme sledeće sednice Skupštine grada Novog Pazara.

Podršku inicijativi “Za zdrav Novi Pazar” danas je dala Bojana Minović, iz inicijative “Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“, koja je rekla da joj je drago što je konačno neko pokrenuo pitanje čistih reka u ovom gradu.

“Nas u Kraljevu se neposredno tiče dobrobit reke Raške, jer je ona pritoka Ibra, koji je ugrožen sa više strana i u veoma je lošem stanju. Živi svet i priroda ne poznaju granice, ekosistem pripada svima nama i budućnosti. Mislim da nam svima predstoji dug put, a ja svima želim da ne odustanemo od borbe“, rekla je Minićeva.

Podsećamo, u reku Rašku početkom juna ove godine danima je oticala crna mrlja, osećao se oštar i neprijatan miris, a inspekcijske službe su nakon nekoliko dana utvrdile da je u pitanju mazut iz “Gradske toplane”.

Sve ovo je izazvalo burne reakcije građana na društvenim mrežama, koji su nakon toga organizovali protest 19. juna, kada se okupilo nekoliko stotina Novopazaraca da bi nadležnima pokazali da žele čiste reke i zdravu životnu sredinu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti