Novi Pazar
-4°C

Za zdrav Novi Pazar: Zagađenjem najviše ugroženi deca, trudnice i stari

Predstavnici Građanske inicijative “Za zdrav Novi Pazar” predali su danas čelnicima lokalne samouprave zahtev kojim traže što hitnije postupanje u cilju smanjenja zagađenja vazduha.

U saopštenju prosleđenom medijima navode da su svesni činjenice da su ovim zagađenjem najviše ugrožena deca, trudnice i starije osobe, odnosno grupa ljudi koja treba najveću podršku zajednice.

“Prema članu 66. Zakona o Sadržaju kvaliteta vazduha nadležna institucija je dužna da obavesti građane o kvalitetu vazduha, odnosno zagađenju, u kojem delu grada se najviše emituje zagađenje i koje mjere se trebaju preduzeti. Grad mora putem svojih medija informisati više građane kako ne bi, iz neznanja, narušavali svoje zdravlje”, navode u obrazloženju ovog zahteva.

Oni među šest nabrojanih tačaka traže hitno uspostavljanje lokalnog monitoringa radi detaljnijeg praćenja stanja kvaliteta vazduha, obaveštenje na sajtu o stepenu kvaliteta vazduha i merama koje građani trebaju da preduzmu, kao I izradu I usvajanje Plana kvaliteta vazduha.

Navode da su zahtevi ove peticije utemeljeni u javnim politikama Republike Srbije i planskim aktima Grada Novog Pazara.

A. Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti