Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Predat zahtev za pratioce na porođajima u Novom Pazaru

Predstavnik i potpisnice inicijative pokreta “Kreni-Promeni” predali su danas Opštoj bolnici u Novom Pazaru zahtev da se ženama omogući besplatno prisustvo pratioca na porođaju.

Predstavnik tog pokreta Veljko Raković rekao je da je ovo jedan od prvih koraka u prevenciji akušerskog nasilja u Novom Pazaru.

“Mi bukvalno prenosimo odgovornost lično na direktora bolnice i naše lekare, koji su sada naše komšije, a sutra treba da budu naši prijatelji. Da li će oni nama odgovoriti pozitivno ili negativno ostaje na njihovoj savesti, etici i poslovnom moralu”, kazao je Raković.

On ipak očekuje da će pozitivan odgovor novopazarske Opšte bolnice stići u roku od 15 dana.

“Ovo nije pitanje samo majki, već naših porodica i čitavog društva. Novi Pazar, koji je svakako evropski grad, trebao bi da se uvrsti na listu gradova sa takvom praksom”, naveo je Raković.

Kako je istakao, inicijativu, koja je predata Ministarstvu zdravlja, podržalo je 190.000 osoba iz cele države, a njena realizacija je prepuštena odlukama opštih bolnica na teritoriji države.

Osim u Novom Pazaru, slični zahtevi predaju se u 13 gradova u Srbiji.

Potpisnica ove inicijative Amina Kurtanović Nikšić smatra da bi prisustvo člana porodice u porođajnoj sali pružilo veliku sigurnost porodiljama.

“Nažalost, uvek imamo dve strane; stranu porodilje i stranu lekara. Ovim bismo sprečili bilo kakav vid i zloupotrebu službenog položaja, ali i to da porodilje svaljuju krivicu na lekare”, kaže Amina.

Amina Kurtanović Nikšić

Ona ističe da bi besplatno prisustvovanje pratioca na porođaju bilo od velikog značaja za budućnost porodice.

Sa njom se slaže njena sugrađanka Aida Šemović koja veruje da bi bilo poželjno i lepo da neko bude uz porodilju, jer porođaj nije lak.

“Došla sam ovde zbog drugih majki, da bude što bolje. Ne krivim nikog, uvek kažem da je sve od boga, ali ima i grešaka lekara; da li nestručnost, nemarnost… Ima svega”, iskrena je Aida.

Aida Šemović

Podsećamo, novopazarski portal A1tv.net objavio je ranije anketu koju je anonimno popunilo 560 žena iz ovog grada, od kojih je njih oko 80 odsto navelo da je nezadovoljno radom Ginekološko-akušerskog odeljenja u toj zdravstvenoj ustanovi.

Prema rezultatima ove ankete više od polovine tih žena smatra da njihova prava i potrebe nisu poštovane prilikom samog porođaja i postporođajnog perioda.

Načelnik tog odeljenja Avdul Škrijelj kazao je da je to porodilište najsavremenije u državi, ali da je njihov najveći problem nedovoljan broj zaposlenih.

On tvrdi da “muževi mogu prisustvovati porođaju porođaju svojih supruga, a da je neophodno da prethodno popune zahtev, kojem se odgovori pozitivno ukoliko nema mnogo porodilja u sali”.

Tokom prethodne, 2023. godine porođaju su prisustvovala tri supruga u Novom Pazaru.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti