Novi Pazar
-4°C

Završen drugi dan polaganja male mature

Za buduće srednjoškolce završeno je polaganje testa iz matematike, u okviru drugog dana male mature za upis u srednje škole, u 522 obrazovne ustanove širom Srbije.

Ove godine osmi razred u Novom Pazaru završila su 1.402 đaka, a u ovdašnjim srednjim školama ima ukupno 1.442 slobodna mesta.

Osmaci kažu da su im najviše muke zadala tri poslednja tekstualna zadatka iz matematike, da je trebalo dosta da se računa, pa su neki od njih odmah odustajali.

Lakši su im bili zadaci na zaokruživanje, kakva je bila većina od 20 zadataka koliko ih ima.

Pitanja je, i ove godine, kao i svake prethodne, pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.

Testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena bilo kakva pristrasnost jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

Učenici sutra, 29. juna u 9 časova rešavaju kombinovani test.

Slobodna mesta za buduće srednjoškolce u Novom Pazaru:

  • Gimnazija    310
  • Ekonomsko- trgovinska škola    300
  • Tehnička škola    300
  • Škola za dizajn tekstila i kože 212
  • Medicinska škola Dva heroja    150
  • Ugostiteljsko- turistička škola 150

Završni ispit polaže više od 65.000 osmaka, kao i oko 1.500 polaznika koji se školuju po modelu Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih ( FOOO).

Preliminarni rezultati završnog ispita, biće dostupni na portalu Moja srednja škola u petak, 1. jula 2022. godine, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula.

Lista želja će moći da se podnese, putem ovog portala do 6. jula uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna.

Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 6.i 7. jula 2022. godine.

Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, dok je upis od 14. do 20. jula.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti