Novi Pazar
-4°C

Žiofre: Važno je da razumemo probleme Novopazaraca

Ambasador Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je danas u Novom Pazaru da je cilj njegove posete sagledavanje socioekonomske situacije u gradu i mogućnosti za njihovo dalje angažovanje u ovom delu Srbije.

Žiofre je nakon sastanka sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem novinarima kazao da je važno razumeti izazove i probleme sa kojima se građani ovog grada i regiona suočavaju.

“Došli smo da u potpunosti sagledamo kakva je ovde socioekonomska situacija, s obzirom na to da će sutra ovaj deo zemlje, zajedno sa ostatkom, postati deo EU. Razgovarali smo o zaštiti životne sredine, o svemu što smo do sada uspešno uradili, ali i o stvarima koje ćemo nastaviti da radimo zarad boljeg života građana”, rekao je Žiofre.

On će se prema protokolu u koji je portal Free media imao uvid sastati kasnije danas sastati i sa predstavnicima manjinskih i verskih zajednica, medija i nevladinih organizacija, a posetiće Lejlek džamiju i manastir Sopoćani.

Tokom prvog dana posete pridružili su mu se slovenački ambasador Damjan Bergant i zamenik ambasadora Francuske Fatih Akcal.

Zamenik ambasadora Francuske Fatih Akcal kazao je da Novi Pazar ima brojna bogatstva koja se mogu iskoristiti i da će Razvojna agencija Francuske sa 2,5 miliona evra podržati modernizaciju javnog saobraćaja u gradu.

“To je jedan od primera kako Francuska radi da promogne Srbiji i njenim delovima na putu ka EU”, ocenio je Akcal.

Gradonačelnik Biševac kazao je da su sa ambasadorima EU, Slovenije i Francuske razgovali o izazovima koje lokalna samouprava i građani Novog Pazara trenutno imaju.

“U narednom periodu ćemo siguno učestvovati u različitim projektima, naročito onim koji se tiču ekologije, zaštite životne sredine i privrede koja je veoma značajna”, rekao je Biševac.

Osvrnuvši se na izjavu Akcala, Biševac je istakao da će sredstvima koje su dobili od Svetske banke i Razvojne agencije Francuske finansirati infrastrukturne projekte u oblasti izgradnje saobraćajnica, rasvete i zaštite životne sredine.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti