Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Zlatnik Mihajla Pupina za škole iz Novog Pazara i Raške

Ekipe učenika iz Novog Pazara i Raške bile su najbolje na Regionalnom takmičenju iz oblasti preduzetništva u organizaciji Saveza pronalazača Srbije.

Domaćin takmičenja bila je Osnovna škola “Meša Selimović“, koja je okupila veliki broj timova iz 30 različitih obrazovnih ustanova iz Srbije.

Učenici su se nadmetali u tome ko će imati bolju i realističnu biznis ideju, kao i ko će osmisliti bolji plan za pokretanje održivog biznisa na tržištu.

Šestočlani žiri, sastavljen od profesora Ekonomskog fakulteta, predstavnika Ministarstva finansija i Privredne komore, ocenjivao je i ekspeditivnost, inovativnost, poslovnu održivost, ali i to koliko su timovi predvidjeli sve faktore koji utiču na profit.

Od velike važnosti bila i sama prezentacija ideje, što je takmičenje učinilo još uzbudljivijim za učenike.

Najbolji po svim kriterijumima bili su gimnazijalci iz Raške, drugo mjesto pripalo je Školi za dizajn tekstila i kože u Novom Pazaru, a treću nagradu odnio je učenički tim novopazarske Ekonomsko-trgovinske škole. Za sva tri tima, veoma vrijedna nagrada - Zlatnik Mihajla Pupina.

Raški gimnazijalci predvođeni nastavnicom i mentorkom Tijanom Lazović, predstavili su svoju imaginarnu kompaniju “Heat ray“, koja bi se bavila proizvodnjom i ugradnjom laserskog grijanja, a koje bi koristilo obnovljivu energiju.

U ekipi pobjednika bili su učenici Nastasja Veljković, Lazar Denić, Vasil Milenković i Veljko Čitlučanin.

Prvo mjesto- Učenici Gimnazije u Raški

Za njih je ovo takmičenje bilo važno iskustvo, jer su veoma zadovoljni plasmanom i organizacijom.

„Veoma smo ponosni i uzbuđeni što smo osvojili prvo mjesto. Doživjeli smo divno iskustvo, puno napetosti i uzbuđenja, ali sklopili i nova poznanstva koja su prerasla u prijateljstva. Organizacija je bila na nivou, škola ‘Meša Selimović’ je divan domaćin, a ekipe su bodrile jedna drugu”, rekao je za portal Free media jedan od učenika iz Raške.

Mentori ekipe ispred Škole za dizajn tektila i kože bili su nastavnici Irma Mušić i Mensur Abdagić, a učenici njihovog tima koji je osvojio drugo mjesto su Anastasija Vuljović, Adna Brničanin, Aiša Dazdarević, Jasna Djordjević i Medisa Numanović.

Drugo mjesto- Učenici Škole za dizajn tekstila i kože

Kako kažu za ovo su se pripremali 10 dana.

„Naša poslovna ideja bila je odjeća, pretežno pantalone koje indikuju struju, a koje se prave od posebnog tekstilnog materijala. To je materijal koji sunčeve zrake pretvara u energiju. Na dovoljno jakom suncu te pantalone mogu proizvesti dovoljno struje da napune, na primjer, bateriju mobilnog telefona”, kažu predstavnici ovog tima.

Ističu da su jednoglasno usvojili ideju o ovakvim odjevnim predmetima, jer su bili sigurni da bi na tržistu bila veoma dobro prihvaćena.

Oni smatraju da su takmičenja ovog tipa veoma važna za učenike, jer razvijaju kreativnost, sposobnost komuniciranja, inovativnost koje mogu da primene u budućnosti.

U timu Ekomosko-trgovinske škole bili su Mihajlo Bešević, Nejla Hodžić, Ajša Muratović i Vukašin Ćurčić.

Treće mjesto- Učenici Ekonomsko-trgovinske škole

„Naša poslovna ideja bila je proizvodnja oblikovanog voća i povrća ‘MOULD’ nema konkurenciju i realno je ostvarljiva i profitabilna i zato smo očekivali neko prestižno mesto. Ovaj projekat smo pripremali 15 dana kroz redovne časove i radne sastanke na kojima smo smo podijelili zadatke projekta za svakog člana tima. Učenici su svojim interaktivnim radom bili na visini zadatka i veoma ozbiljno shvatili takmičenje“, kaže profesorica iz ove škole Izeta Ćorović.

Ona veruje da osposobljavanje učenika za učešće na takmičenjima ovog tipa ima pozitivan uticaj na lični i profesionalni razvoj učenika, te da ih osposobljava za tržiše i poslovnu karijeru.

„Učenici razvijaju veštine poput kreativnosti, inovativnosti, analitičkog razmišljanja, timskog rada, komunikacije i rešavanja problema, što su ključne veštine za uspjeh u poslovnom svijetu. Učenici imaju samopouzdanje i samostalnost kroz proces izrade biznis plana i znanje kao presudni resurs za dolazak do cilja“, zaključila je ona.

A.Šaljić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti