Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Zogić apelovao na poštovanje lekara

Novopazarski hirurg Enes Zogić apelovao je večeras na građane da pokažu solidarnost i poštovanje prema onima koji se svakodnevno bore za zdravlje i živote drugih.

On je u saopštenju za javnost pozvao nadležne organe da preduzmu sve zakonske mere kako bi se napadi na lekare sprečili u budućnosti.

Pojasnio je da je pre tri noći brutalno napadnut od sina jedne pacijentkinje (76), koja je preminula u maju ove godine, a koji je od ranije poznat organima javnog reda.

“Napadač je bez prethodne najave ili bilo kakve komunikacije nasrnuo na mene sa leđa i naneo mi teže telesne povrede. Ovaj incident nema političku niti bilo koju drugu pozadinu, ali postavlja važno pitanje: kuda idemo kao društvo ako dozvoljavamo da se lekari, koji su posvetili svoje živote spašavanju drugih, ovako brutalno napadaju na ulici?“, naveo je Zogić.

Zapitao se kako možemo da očekujemo da mladi ljudi biraju medicinsku profesiju i posvećuju se humanitarnom radu, kada vide da su oni koji pomažu najugroženijima izloženi fizičkom nasilju.

On je naveo da je majku napadača sredinom maja primio na Hirurško odeljenje Opšte bolnice u Novom Pazaru zbog upale žučne kese i pankreasa, kojoj se nakon preduzetih terapijskih mera poboljšalo opšte stanje i tegoba se smirila.

“Nakon nekoliko dana dolazi do pogoršanja opšteg stanja usled srčanog popuštanja. Isto veče angažovani su anesteziolog i dežurni internista, nakon čega se pacijentkinja prevodi u jedinicu intenzivne nege i ordinira odgovarajuća terapija, nakon čega dolazi do stabilizacije vitalnih parametara. Narednog dana, zbog kompleksnosti osnovnog i pratećih oboljenja, pacijentkinja se stabilnih vitalnih parametara prevodi u tercijarnu ustanovu Kliničko bolničkog centra Beograd, gde je, nažalost, nakon nekoliko dana preminula“, saopštio je Zogić.

Zaključio je da ponosan što je imao priliku da spasi na hiljade života, te da čini sve što je u njegovoj moći da pomogne pacijentima.

A.Bajrović              

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti