Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Zukorlić: Najmanje četiri zajedničke teme svim bošnjačkim poslanicima

Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić veruje da će ova partija doprineti jedinstvenoj bošnjačko-sandžačkoj politici u Narodnoj skupštini Srbije, kao i u lokalnim skupštinama.

On je na konferenciji za novinare danas rekao da postoje najmanje četiri teme oko kojih se neće razilaziti poslanici koji dolaze iz različitih bošnjačkih stranaka u Sandžaku.

“To su pitanja prava Bošnjaka, bosanskog jezika, Islamske zajednice i Sandžaka. Možemo mi da se borimo i zalažemo da se što bolje pozicioniramo politički, ali da to ne bude nauštrb interesa našeg naroda i onoga što smo napisali u programima naših stranak”, rekao je Zukorlić, koji je i potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije.

On je istakao da je stavljanje znaka jednakosti između partije na čijem je čelu i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka neozbiljno.

“Kakve veze imaju stavovi SDA Sandžaka sa SPP, mi smo dve različite stranke, čak smo u mnogim mestima njima i opozicija. To što imamo potpisan sporazum u delu političke saradnje ne znači da se mi slažemo šta god da oni rade. Obe stranke imaju svoju politiku za sebe”, rekao je Zukorlić.

On je pohvalio funcionisanje predstavnika ove dve stranke u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV), navodeći da će ono od sada biti nosilac svih nacionalnih bošnjačkih projekata u Republici Srbiji.

“Dve najznačajnije bošnjačke partije su nakon 15 godina sukoba uspele da dogovore da podržavaju da bude jedna Islamska zajednica (IZ), sa sedištem u Novom Pazaru a duhovnim centrom u Sarajevu. Time smo se obavezali da se stranke više neće mešati u pitanje organizovanja IZ i da BNV neće biti mesto odakle će se ona ugrožavati. SPP i SDA Sandžaka su se dogovorile da će im strateški cilj biti promena vlasti u Novom Pazaru, i ako Bog da na narednim izborima ćemo da smenimo ovu vlast. Ima nade za narod u Novom Pazaru”, rekao je Zukorlić.

On smatra da je kvalitet obrazovanja u ovom gradu na veoma niskom nivou, te da se moraju sprovesti korenite promene od vrtića do univerziteta.

“Da bi se korenito promenilo obrazovanje u Sandžaku mora se bar pola trenutnih direktora osnovnih i srednjih škola promeniti”, kazao je lider SPP.

On je ocenio da je saradnja sa Srpskom naprednom strankom (SNS) na temeljima partnerstva, a ne poltronstva.

“Cilj naše saradnje je da se u Sandžaku i drugim mestima gde žive manje brojne nacionalne zajednice, urade veliki infrastrukturni projekti, te da se u Srbiji podigne stepen prava nacionalih zajednica”, zaključio je Zukorlić.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti