Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Zukorlić sahranjen u haremu Altun-alem džamije

Nekadašnji muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić sahranjen je danas, posle obavljene obdukcije, u haremu Altun alem džamije.

Obdukcija je obavljena na Odeljenju za sudsku medicinu i patologiju Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su ranije tokom dana sa groblja u selu Orlje, u opštini Tutin.

Obdukciju su, prema najavama, radili obducenti sudskih medicina iz Beograda, Sarajeva i Hamburga.

Zukorlić je preminuo iznenada na današnji dan pre šest meseci u 51. godini, a tada je kao uzrok smrti naveden srčani udar.

Današnjem ukopu su prisustvovali članovi porodice, imami i vernici, koji su izučili dove (uputili molitve).

Njegov sin, Usame Zukorlić, koji ga je nasledio na čelu Stranke pravde i pomirenja (SPP) rekao je nakon ukopa da su još jednom ispratili vođu, kao i da su “njegovom smrću ostali siročići.

“Tvojih 30 jetima (siročića) neće odustati od tvog puta, koliko god bude bilo teško i na šta god naišli. Mi smo danas ovde, u ovom istorijskom trenutku, a zbog ovoga što se dešava ovih dana posledice će se osećati u narednih 100 godina”, rekao je Usame.

On je istakao da porodica ne zna uzrok Zukorlićeve smrti, ali da znaju da je svojim životom i delovanjem šehid.

Usame je novinarima ranije danas uoči ekshumacije rekao da je ovo jako težak trenutak za porodicu, ali da im je potreba za istinom o uzroku smrti bila ispred emocija.

On je ranije na društvenim mrežama objavio da je Viši sud u Novom Pazaru odobrio međunarodnu ekspertizu sastavljenu od obducenata sudskih medicina iz ova tri grada, kao i da će proces nadgledati Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ovaj sud postupa od 11. aprila po njegovoj krivičnoj prijavi Republičkom javnom tužilaštvu (RJT), u kojoj on traži da se utvrdi tačan uzrok smrti njegovog oca.

Usame je ranije predao RJT laboratorijske nalaze koji, kako je pre toga saopštio javnosti, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.

On je u obraćanju javnosti 10. aprila, kojoj su prisustvovali brojni članovi porodice, rekao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka verovatnoća da je bivši muftija i lider ove partije otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.

Nije precizirao o kojim laboratorijama je reč, niti iz koje su zemlje, najavivši da će porodica o svemu blagovremeno obaveštavati javnost.

U sklopu istrage Više tužilaštvo ga je saslušalo i predložilo, a Viši sud odobrio da se obavi ekshumacija i obdukcija tela Muamera Zukorlića.

Zukorlić je u trenutku smrti bio i na funkciji potpredsednika Skupštine Srbije.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti