Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Zvanično zabranjeni radovi na novopazarskim grobljima

Privremeni organ Novog Pazara zabranio je danas sprovođenje radova na grobljima koja su proglašena za nepokretna kulturna dobra, bez prethodno pribavlјenih posebnih uslova i saglasnosti nadležnih službi.

Portal Free media saznaje da je ova odluka usledila nakon što se Republički zavod za zaštitu spomenika kulture obratio Kabinetu gradonačelnika dopisom u kojem ga je obavestio o skorašnjim i ranijim devastacijama starih nišana na groblju Gazilar i ugrožavanju kulturnog i nacionalnog nasleđa.

Prethodno su Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), brojni građani, ali i mediji ukazivali na namerno oštećenje i skrnavljenje kako ovog i ostalih starih groblja u Novom Pazaru.

Ovom odlukom, zabranjuje se i odnošenje nišana i prekopavanje mezarja, kao i bilo koja vrsta izmeštanja spomenika bez uslova i sagalsnosti službe zaštite nepokretnih kulturnih dobara.

Takođe se zabranjuje skladištenje materijala i stvaranje deponija na starim grobljima i u njihovoj neposrednoj blizini, te zemljani radovi na starim gradskim i seoskim grobljima, jer se, kako se navodi, tako može ugroziti spomeničko nasleđe.

Ovom odlukom zabranjeno je izmeštanje nadgrobnih spomenika sa gradskih i seoskih grobalja kako bi se oslobodio prostor za nove grobove ili izvođenje građevisnkih radova.

Groblje Gazilar inače je upisano u UNESKO-vu listu svetske kulturne i prirodne baštine, a jedno je od najstarijih i najvećih muslimanskih grobalja u Srbiji nastalo početkom 17. veka.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti