Novi Pazar
-4°C

Zvucima bogomolja – Crkva Svetog Save u Deževi (VIDEO)

Serijal video emisija “Zvucima bogomolja“ nastavljamo predstavljanjem Crkve Svetog Save u Deževi, koja pripada Novom Pazaru. Kamen temeljac za izgradnju ove crkve postavljen je 2012. godine, a o njenoj arhitekturi i specifičnostima govori sveštenik Ivan Jeremić, paroh deževski.

Sveštenik Jeremić je za portal Free media rekao da je ovaj zavetni hram podignut u postojbini Svetog Save, pored kojeg se nalaze ostaci dvorske crkve Nemanjića iz prve polovine 13. veka.

“Na ovom mestu je održan čuveni sabor 1282. godine, gde je kralj Dragutin predao presto svom bratu Milutinu. Dakle, ovo je istorijsko mesto, sa ovih prostora su Nemanjići krenuli. U vernicima je dugo tinjala želja da se izgradi hram koji će biti posvećen Svetom Savi, u njegovom mestu rođenja”, rekao je Jeremić.

On je istakao da se sa izgradnjom crkce krenulo zahvaljujući blagoslovu episkopa Teodosija.

“Tokom izvođenja radova mnogo nam je pomogla eparhija raško-prizrenska, verni narod, a u završne radove se uključila i Vlada Republike Srbije. Hram je danas, možemo slobodno reći, 90 odsto završen”, rekao je Jeremić.

Sveštenik Ivan Jeremić, paroh deževski

Što se tiče arhitekture, hram je rotonda sa upisanim krstom, po ugledu na Petrovu crkvu i hram Svetoga Save u Beogradu.

Pod crkve urađen je po projektu Mirjane Slavković iz Zavoda za zaštitu spomenika Kraljevo, dok je ikonostas ručni rad Vladana Martinovića iz Aranđelovca.

“Dveri su rad sveštenika Dejana iz Beograda i replika su hilandarskih dveri. Polijelej je kupljen u Atini. Kompletan inventar koji vidimo dar je naših darodavaca iz Kraljeva, koji nisu žalili sredstva da ovo izgleda prelepo i da se zaista ponosimo. Hram je prostran, kao što vidite, može mnogo vernog naroda da stane. Okupljamo se kada je hramovna slava, kada su zavetine, slave, a počeli smo i sa venčanjima i krštenjima. Zahvaljujući ovom hramu, nekako se primećuje, da nam je narod složniji, da se hvala Bogu sve više kuća pravi ovde u Deževi”, priča ovaj mladi sveštenik.

Ističe da ga posebno raduje to što ima mnogo dece koja pohađaju veronauku, a koja i van nastave, imaju običaj, da dođu u crkvu, pomole se Bogu i upale sveću.

Prostor na galeriji crkve namenjen je horu, koji će uskoro biti formiran, jer je upravo mnogo mladih ljudi iz ovog kraja zainteresovano .

“Odavde je mnogo lep pogled i lepo se čuje. Crkva je akustična, ovi zidovi su pripremljeni za živopis, odnosno freskopis, sa kojim ćemo početi čim se završe svi građevinski radovi”, kaže Jeremić.

Objašnjava da je od nezavršenih radova ostalo još da se ozida zvonik, da se postave ikone na ikonostasu, kao i da se montira časna trpeza, potom ulazni deo i  mermerni pristup hramu.

Ističe da crkvu obilazi sve veći broj turista, a da se nedaleko od nje nalazi selo Miščiće, gde je po predanju rođen Rastko Nemanjić, potonji Sveti Sava.

“Predanje kaže da je samo selo Miščići dobilo ime po tome što je njegov otac, Stefan Nemanja, potonji Sveti Simeon, kada mu je supruga Ana dala prvi put u ruke malog Rastka tepao: malo Mišče, moj Miščić”, priča nam Jeremić.

Podseća da je stara dvorska crkva Nemanjića otkrivena sredinom 80-tih godina prošloga veka, a da je pre toga bila zatrpana.

“Zahvaljujući inicijativi meštana i službenika Zavoda za zaštitu spomenika, izvršena su arheološka iskopavanja i ovaj hram je otkriven. Crkva potiče iz prve polovine 13. veka, a u blizini su bili i dvori, čiju tačnu lokalciju još uvek ne znamo, jer istraživanja nisu do kraja završena”, kaže nam on.

On je poručio vernicima da se vrate onim načelima Svetog Save, da imaju vere, ljubavi, da budu kadri, da oproste i zatraže oproštaj.

Cilj emisija je da predstavljanjem nekoliko džamija i crkvi u Novom Pazaru i Tutinu utičemo na njihovo očuvanje, ali i versku toleranciju, približavanje i povezivanje Bošnjaka i Srba na ovim prostorima. 

Projekat “Zvucima bogomolja“ realizuje Udruženje građana Free Media, uz sufinansiranje iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti