Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Zvucima bogomolja – Džamija u Pružnju (VIDEO)

Ovogodišnji serijal video emisija "Zvucima bogomolja" završavamo predstavljanjem džamije u tutinskom selu Pružanj, čija izgradnja je počela 1993. godine. O njenim specifičnostima, ali i značaju za stanovnike Donje Pešteri govori imam Mevljudin ef. Aličković, kao i nekoliko meštana ovog sela.

Efendija Aličković za portal Free media kaže da se u okviru džamije nedeljom obavlja mektebska nastava.

“Trenutno imamo oko 10 učenika u mektebu. Od velikih uspeha smatramo to što je jedan od naših učenika upisao Medresu, ali i to što je pet ili šest učenika završilo Kur’ansko pismo“, priča nam ovaj mladi efendija, koji je u ovoj džamiji skoro tri godine.

Ističe da u ovom selu ima oko 45 kuća, u kojima se živi u 29, dok a u ostalim samo povremeno, uglavnom leti.

Mevljudin ef. Aličković

Meštanin Šaćir Redžović kaže da su oni do 1993. godine pripadali džematu sela Melaje.

“Naša početna ideja bila je da pravimo mekteb, za koji smo nas sedmorica meštana dala novac, međutim, shvatili smo da je bolje da napravimo džamiju u selu. Izgradnju džamije su pomogli mnogi, narod je davao novca koliko je ko imao i mogao, tako da je izgrađena za tri meseca“, priseća se on.

Kaže da je to bio veliki dan za ovo malo selo, a da je na prvim teravijama bilo 126 klanjača.

Njegov komšija Nermin Šačić dodaje da je džamija rekovirana, urađena je nova fasada, stolarija, pločice, gasalhana, ograda i ostalo šta je trebalo.

“Svi smo učestvovali u finansiranju renoviranja, neko manje, neko više, ali smo sve uradili kako treba. Većina onih koji su se odselili iz sela žive u Novom Pazaru, ali su tu šta god da nama treba, bilo da je put, džamija i ostalo“, kaže Nermin.

Ističe da ova džamija za njih mnogo znači, a pre svih za decu i mlade.

Meštanin Mesud Redžović se seća da je kao dečak sa ocem išao za Bajram u džamiju u Melaje, dok danas njegova, ali i ostala deca imaju džamiju maltene ispred kuće.

“Mi smo u našem selu uvek bili dobro organizovani, imali smo dobrog efendiju, dobre i kvalitetne ljude. Bili smo uvek jedinstveni, zato smo i napravili ovakvu džamiju. Danas se mnogi ljudi okreću veri, hvala Bogu, što je veoma dobro“, kaže Mesud.

Fadil Redžović se nadovezuje da za džematlije ova džamija predstavlja veliko dobro, te da je urađena poput onih u velikim islamskim centrima.

“Sve je proteklo bez problema, nije nam ništa bilo ništa teško. Bili smo složni, zato je sve glatko prošlo“, ističe on.

Imam Aličković je na kraju pozvao sve meštane svih okolnih sela na Donjoj Pešteri  da posete ovu džamiju i da prisustvuju njihovim aktivnostima.

Cilj emisija je da predstavljanjem nekoliko džamija i crkvi u Novom Pazaru i Tutinu utičemo na njihovo očuvanje, ali i versku toleranciju, približavanje i povezivanje Bošnjaka i Srba na ovim prostorima. 

Projekat “Zvucima bogomolja“ realizuje Udruženje građana Free Media, uz sufinansiranje iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti