Novi Pazar
-4°C

Zvucima bogomolja – Gazi Sinan-beg džamija (VIDEO)

Ovogodišnji serijal video emisija “Zvucima bogomolja“ počinjemo predstavljanjem Gazi Sinan-beg džamije u Novom Pazaru. Ova džamija potiče iz 16. veka, a o njenom istorijatu, arhitekturi i specifičnostima govori imam Haris ef. Nuhambašić.

Efendija Nuhambašić je za portal Free media rekao da je minara ove džamije retko remek delo.

“Obavestili su nas iz Zavoda za zaštitu spomenika da je ovo minare jedno od retkih remek dela. Samo tri ili četiri imaju ovakva u svetu, a eto jedno je Sinan-begovo minare ili munare”, rekao je Nuhambašić.

On nam priča da se ova džamija prvi put pominje 1528. godine, kada je bila središte Sinanbegove mahale, u kojoj je živelo 17 domaćinstava.

“Kao i većina novopazarskih džamija i ova je imala istu ili sličnu sudbinu. Nakon ratova koji su se izdešavali na našem podneblju, često je bila spaljivana i rušena. Nakon Drugog svetskog rata komunistiške vlasti koristile su je kao skladište za žito i ostale namirnice. Čak su u nju uvodili konje sa tovarima, pa je iz tog razloga džamija vidno oštećena”, pojašnjava on.

Haris ef. Nuhambašić

Zahvaljujući Mešihatu Islamske zajednice (IZ) u Srbiji džamija je restaurirana i 2016. godine svečano otvorena.

Njena specifičnost su debeli zidovi, koji efikasno leti pružaju izuzetan hlad i prijatnu atmosferu.

“Posebno interesantan estetski detalj je plafon izrađen od drveta, koji džamiji daje posebnu toplinu. Što se tiče kapaciteta, ona može da primi do 150 klanjača”, kaže Nuhambašić.

Džamiju krasi lepo sređen drugi sprat, mahfil, gde žene obavljaju namaz, osim petkom tokom džume kada je i ovaj prostor namjenjen muškarcima.

“Džemat čine uglavnom mladi ljudi, koji se osećaju prijatno u ovoj oazi mira. Sastavni deo džematskog odbora su ugledni ljudi, koji su i doprineli restauraciji džamije”, kaže ovaj mladi efendija.

On je poručio vernicima da se odazovu Allahom pozivu, koji čuju pet puta dnevno, da ne prolaze pored džamije, već da u nju uđu i osete smiraj koji pruža.

Gazi Sinan-beg džamija nalazi se u centru Novog Pazara, u Gradskom parku, na uglu ulica Gradske i Višegradske.

Cilj emisija je da predstavljanjem nekoliko džamija i crkvi u Novom Pazaru i Tutinu utičemo na njihovo očuvanje, ali i versku toleranciju, približavanje i povezivanje Bošnjaka i Srba na ovim prostorima. 

Projekat “Zvucima bogomolja“ realizuje Udruženje građana Free Media, uz sufinansiranje iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti