Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Ambasador Hil razgovarao sa mladim Novopazarcima

Ambasador Sjedinjenih Američkih država (SAD) u Srbiji Kristofer Hil razgovarao je danas u Novom Pazaru sa mladima o društvenim prilikama u zemlji i svetu, stanju demokratije, ali i brojnim programima razmene.

On je na skupu “Pitaj ambasadora” u Multimedijalnom centru posebno predstavio omladinski program BOLD, čiji cilj je razvijanje liderskih kapaciteta mladih.

“Program je osmišljen da se obrati mladim ljudima, upravo u ključnom trenutku njihovog razvoja, kada im je potrebna podrška. Projekti pozitivnih promena u zajednicama se odnose na građanski aktivizam i ekonomski razvoj”, rekao je Hil.

Mladi od 18 do 35 godina mogu da se pridruže BOLD mreži, u kojoj članovi imaju pristup sledećim mogućnostima:

  • 1. BOLD akademske stipendije: Dve dubinske obuke za liderstvo u SAD, u trajanju od pet-šest nedelja, po jedno na svaku BOLD temu.
  • 2. BOLD radionice: Dve radionice, od jedne nedelje do 10 dana, o liderstvu i upravljanju projektima, svaka na jednu od BOLD tema.
  • 3. BOLD konkurs za male grantove: Godišnji konkurs, otvoren za sve BOLD članove, za sredstva do 15.000 dolara, za implementaciju projekata u oblastima BOLD tema tokom godine.

Mladi su se interesovali za mogućnosti školovanja u SAD, stavovima ambasadora o brojnim pitanjima, ali i o tome koja mu je omiljena hrana u Srbiji.

Ambasador Hil je nakon ovog događaja za portale Free media i A1tv rekao da je zadovoljan interesovanjem mladih Novopazaraca.

“Imali smo veoma lepu razmenu danas sa mladima. Izrazili su svoje stavove, tako da je i za nas bilo korisno da čujemo šta očekuju od budućnosti i šta ovaj program može da im ponudi”, rekao je Hil.

Mladi Kerim Avdić smatra da je BOLD veoma dobra šanse za njegove vršnjake da ostvare mnoge ciljeve, za koje im je potreban novac.

“Ovo je dobra prilika da se poprave neke stvari u gradu. Za neke projekte ove godine nisu bila opredeljena sredstva, tako da je ovo šansa da uradimo neke korisne stvari za zajednicu”, smatra Kerim.

Ambasador Hil je ranije tokom dana ima brojne sastanke u ovom gradu sa čelnicima lokalne samouprave, Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i verskih zajednica.

On je tokom razgovora sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem ukazao da posebnu pažnju treba obratiti na mlade ljude, posebno na talentovane za IT sektor.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti