Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Azrudin Pećanin: Iza svake nagrade je mnogo neprospavanih noći

Novopazarac Azrudin Pećanin, dobitnik prestižne nagrade za nauku i tehnologiju u Šangaju, kaže da ona nije samo simbol njegovog rada, već i izazova i prepreka koje je uspešno savladao.

On već nekoliko godina živi u austrijskom gradu Dornbirnu, gde radi kao IT stručnjak za sajber bezbednost, a za portal Free media kaže da je ova nagrada samo jedan od mnogih koraka u njegovom kontinuiranom napretku i želji da svakim danom bude što bolji.

“Iza svake nagrade je mnogo neprospavanih noći, padova, odricanja i nerazumevanja okoline. Tek kada dostignemo vrhunac, okolina nas zaista počinje razumeti. Ovo priznanje me ohrabruje da svoju misiju nastavim jače i bolje, uz zahvalnost onima koji prate moj rad. Uprkos priznanju, ostajem privržen svom životnom i radnom putu i nastojim da sutra budem bolji nego što sam bio juče“, kaže Azrudin.

Kako kaže, tokom uspona i padova u glavi mu je uvek poslovičan lajt motiv – “Nikad ne razmišljaj o tome šta ćeš izgubiti ako pokušaš, već šta ćeš dobiti ako uspeš”.

Azrudin je do danas primio 13 nagrada za rad u različitim oblastima, a ističe da mu je najomiljenija ona za najbolju IT ideju koju mu je dodelila Erste Banka, jer je potvrda njegovog inovativnog pristupa i sposobnosti da se istakne u konkretnom tehnološkom okruženju.

Prvi kontakt sa svetom informacionih tehnologija (IT) imao je 2004. godine, kada je kupio prvi računar u Novom Pazaru.

Fascinacija tehnologijom i istraživanje njenog širokog polja motivisalo ga je da stekne srednjoškolsku diplomu Elektrotehničar računarstva, a potom i Elektrotehnike i računarskog inženjerstva na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP).

Tokom godina, usmerio je svoj rad ka oblasti sajber bezbednosti u IT-u.

Trenutno radi za kompaniju “Woford“ u gradu Bregencu, koja je rasprostranjena po celom svetu, a bavi se i razvojem sajber sigurnosti za neke od vodećih modnih kompanija širom sveta.

“Odabir IT-a za svoj životni poziv proizlazi iz moje duboke strasti prema tehnologiji i želje da doprinesem stvaranju inovativnih rešenja koja unapređuju bezbednost i efikasnost poslovanja“, priča nam on.

Iako ne živi u Novom Pazaru, kaže da sebi ne dozvoljava da rodni grad živi samo u njegovim sećanjima, te da koristi svaku priliku da dođe.

“Tu su moja porodica i prijatelji, a druženja kao u Novom Pazaru nigde nema. Iako sam svakim danom sve više opterećen poslovnim obavezama i konstantnim putovanjima, trudim se da uklopim vreme za sebe i neke hobije, te se taj duh Pazara i Sandžaka oseća i u Dornbirnu“, kaže Azrudin kroz osmeh za naš portal.

Ističe da je otišao iz ovog grada, jer je na svojoj koži osetio da se u Srbiji ne podržavaju kvalitet i integritet.

“Umesto da se ceni profesionalizam i sposobnost, primat su dobijali politički uticaji. Odlučio sam da svoju sreću i profesionalni razvoj potražim tamo gde se ceni rad i kvalitet. Uvek ću ponosno istaknuti lepote i karakter Novog Pazara, jer je to grad s bogatom dušom i vrednostima koje su mi duboko usađene“, kaže ovaj mladi IT stručnjak.

On želi da motiviše mlade da budu hrabri i istrajni, jer samo tako mogu ostvariti svoje snove i doprineti pozitivnim promenama.

Za njega je, kako ističe, najveće životno uživanje da uradi upravo ono za šta ljudi smatraju da ne može.

“Ako to nisam mogao u Novom Pazaru, gde sam proveo svoju mladost, sada u svetu želim da ostvarim uspeh, iako su mi mnogi govorili: ’Nema ništa od toga, razočaraćeš se, niko te tamo ne vidi, nemaš nikakvu vezu’ i slično. U meni je ta famozna floskula ’preko veze’, u kojoj  je sadržan sav smisao napredovanja i življenja probudila još veći nagon da pokažem da se preko veze neće meriti moj uspjeh, već preko znanja“, naglašava Pećićanin.

Veruje da je upravo ta fraza “preko veze“, začinjena političkom podobnošću, razlika u postizanju uspeha u Novom Pazaru i inostranstvu.

Priča nam da je njegovo iskustvo pokazalo da lokalne ustanove u ovom gradu često nisu u stanju ili nemaju želju da pomognu mladima na putu ka uspehu.

“Kao mladi profesionalac postao sam žrtva sistema političkih partija koje su više brinule o sopstvenim interesima, nego o stvaranju stvarnih mogućnosti za razvoj mladih talenata. Odluke koje utiču na našu budućnost često su u rukama onih koji ništa nisu postigli u svojim životima, što dodatno komplikuje našu borbu za uspeh“, kazao je Azrudin.

On veruje da su institucije postale taoci politike, što mladima ograničava sposobnost da ostvare pun potencijal.

Smatra da bi donošenje Strategije za mlade koja bi imala praktičnu implementaciju, uz obavezno učešće mladih u njenom kreiranju, bio početak promena u ovom gradu.

“Mladi treba da menjaju, jer ako budućnost zavisi od postupaka drugih osoba onda tu teško može doći do boljitka onih koji se današnji problemi direktno tiču. Karakteristično je to da se u društvu na većinu problema mladih reaguje tek nakon pritiska javnosti i samo ako to donosi političke poene, dok sa druge strane imate situaciju da u gradu sa dva univerziteta nemate nijedan studentski dom. Definitivno se mora menjati odnos prema potrebama mladih“, kaže Azrudin.

Njega u Novom Pazaru pamte kao generalnog direktora organizacije civilnog društva (OCD) ISA (Information System Agency), koja je tokom četiri godine postojanja kreirala više od 10 projekata i uključila preko 2.000 korisnika u svoje aktivnosti.

N.Šehović/A.Bajrović

Foto: Privatna arhiva

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti