Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Baćićanin: Čistoća da zaustavi devastaciju starih nišana

Predsednik Izvršnog odbora (IO) Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Fuad Baćićanin očekuje od Javnog komunalnog preduzeća “Gradska čistoća” da hitno donese mere kojima će se zaustaviti devastacija i sačuvati nišani na novopazarskim grobljima.

On je na konferenciji za medije pozvao to preduzeće, koje upravlja gradskim grobljima, da svoj posao počne obavljati u skladu sa zakonskim obavezama.

BNV je nakon razgovora sa našim sugrađanima, uputilo dopis Čistoći, lokalnoj samoupravi i Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, sa molbom da se kao nadležne institucije hitno ukljuće i reaguju kako bi se zaustavio ovaj proces brisanja istorije Bošnjaka Sandžaka”, naveo je Baćićanin.

On je dodao da se niko od nadležnih institucija u Novom Pazaru nije oglasio po ovom pitanju, ali da su od Zavoda dobili odgovor da se muslimansko groblje Gazilar skrnavi i uništava.

“Očekujemo da ovo ne bude njihova jedina aktivnost po ovom pitanju, već da konstantno prate stanje na terenu i da od nadležnih institucija, u ovom konkretnom slučaju od Čistoće, hitno traže predlog mera za rešavanje ovog problema”, kaže Baćićanin.

On je pojasnio da se na Gazilaru, ali i na Velikom groblju sprovodi devastacija nišana, te da će taj manjinski organ iskoristi sve mogućnosti da se to zaustavi i da se počne sa njihovom restauracijom.

Podsećamo, Privremeni organ Novog Pazara je na poslednjoj sednici zabranio sprovođenje radova na grobljima koja su proglašenja za nepokretna kulturna dobra, bez prethodno pribavljenih posebnih uslova i saglasnosti nadležnih službi.

Portal Free media saznaje da je ova odluka usledila nakon što se Republički zavod za zaštitu spomenika kulture obratio Kabinetu gradonačelnika dopisom u kojem ga je obavestio o skorašnjim i ranijim devastacijama starih nišana na groblju Gazilar i ugrožavanju kulturnog i nacionalnog nasleđa.

Prethodno su BNV, brojni građani, ali i mediji ukazivali na namerno oštećenje i skrnavljenje kako ovog tako i ostalih starih grobalja u Novom Pazaru.

Baćićanin je istakao da je BNV objavilo javni poziv za formiranje stručne komisije za zaštitu kulturno-istorijskog nasleđa Bošnjaka.

“Ova komisija će odmah po formiranju imati pune ruke posla i počeće aktivno da radi i da nas, kao pojedince i institucije, opominje na poštovanje zakona i čuvanje našeg kulturno-istorijskog nasleđa”, zaključio je Baćićanin.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti