Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Baćićanin: Podržavamo usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Fuad Baćićanin rekao je danas da ovaj nacionalni organ podržava nastojanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) da se usvoji Rezolucija o međunarodnom danu sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici.

On je na konferenciji za novinare rekao da će Rezolucija sadržati tekst kojim se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida i ohrabruje države članice da sačuvaju utvrđene činjenice kroz obrazovne sisteme.

“Upućujemo reči ohrabrenja svim zagovaraocima podrške usvajanja ove Rezolucije i da preduzmu sve neophodne aktivnosti u nastojanjima da se ukaže na važnost promovisanja istine o počinjenom genocidu. Očekujemo od UN da se pridržavaju stava da se neće priznati teritorijalna osvajanja silom i etničkim čišćenjem”, rekao je Baćićanin.

Kako je istakao, očekuju od UN da ponište političku dobit koje su tadašnje srpske vojne i paravojne snage ostvarile genocidom u Srebrenici i drugim mestima u Bosni i Hercegovini.

“Na prvom mestu ukidanjem svih naziva sa srpskim nacionalnim predznakom i zabranom upotrebe imena osuđenih ratnih zločinaca za davanje naziva bilo kakvih  institucija ili teritorijalnih jedinica”, rekao je on.

On je podsetio da je BNV ustanovilo 11. jul kad Dan sećanja na stradale Bošnjake u Srebrenici i na sve bošnjačke žrtve tokom istorije.

Baćićanin je rekao da se rezultatima poslednjeg konkursa za izbor kandidata za vatrogasce “dodatno pogoršava veoma loša i diskriminatorna situacija u službama sa državnim ovlašćenjima”.

”BNV godinama ukazuje na diskriminaciju Bošnjaka prilikom zapošljavanja u državnim institucijama, a posebno u policiji i vatrgasnoj službi. Očekujemo da se ovaj konkurs poništi i da se ispoštuju Ustav i zakoni ove zemlje kada su Bošnjaci u pitanju”, zaključio je on.

Rezultati ovog konkursa pokazuju da od sedam primljenih vatrogasaca u Novom Pazaru nema Bošnjaka, u Priboju i Prijepolju su po jedan Bošnjak i trojica Srba, u Tutinu je jedini primljeni kandidat Bošnjak, a u Novoj Varoši dvojica Srba.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti