Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Bertolini: EU pomaže i ulaže u Novi Pazar koliko je to moguće

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikola Bertolini rekao je danas da Evropska unija (EU) pomaže i ulaže u Novi Pazar koliko je to moguće.

On je nakon zajedničkog sastanka sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem kazao je ovaj grad važan ne samo zbog nacionalnog sastava, već i zbog toga što je grad mladosti.

“Vidimo da će to interesovanje da se poveća i da je već došlo do povećanja ulaganja od strane države i vlade, što je izuzetno pozitivno, jer ovaj kraj mora da se razvija i mora da bude jedan od prioriteta”, kazao je Bertolini.

Dodao je da postoji mogućnost da u Novom Pazaru bude otvorena Evropska kuća.

Bertolini je sa predstavnicima lokalne samouprave obišao radove na drugoj fazi izgradnje Smart City centra koje EU sufinanisira sa preko 321.000 evra.

Gradonačelnik Nihat Biševac je rekao da je ovim projektom gradu data izuzetna podrška u sferi razvoja IT sektora, gde postoji ogroman potencijal za zapošljavanje mladih.

“Do sad je, od osnivanja regionalnog IT centra, posao u struci našlo preko 350 mladih ljudi. Očekuje nas okončanje radova na zgradi površine preko 1300 kvadratnih metara, gde će raditi 14 startup firmi, a u toku su pregovori za izgradnju tehnološkog parka, čime obezbeđujemo posao za preko hiljadu visokoobrazovanih omladinaca u IT sektoru”, kazao je Biševac.

Bertolini je danas u Novom Pazaru prisustvovao obeležavanju početka projekta “Putokazi ka EU kroz Zapadnu Srbiju i Šumadiju’’, a obišao je i Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Tahir Taša Delić” i Dom zdravlja.

On će sutra posetiti novopazarska preduzeća koja se bave proizvodnjom nameštaja i tekstila, a otvoriće i Festival Kreativna Evropa “Pomeramo granice”, kao i izložbu ženskog stripa.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti