Weather Data Source: 30 days weather Novi Pazar

Bertolini: Pratimo način na koji se mediji tretiraju

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikola Bertolini izjavio je danas u Novom Pazaru da pažljivo prate na koji način se mediji tretiraju u zemljama kandidatima.

On je nakon predstavljanja projekta “Evropski putokazi” na novinarsko pitanje kako komentariše to što su šest medija odbili novac sa lokalnog konkursa, odgovorio da se medijske slobode i fer tretman novinara nalaze u samom temelju njihove zajednice.

“Pratimo situaciju. Vidimo da se već ide ka određenoj transformaciji koja će dovesti do boljeg tretmana medija i civilnog društva. Nećemo s druge strane komentarisati konkretne slučajeve, upravo zato što mi sarađujemo sa vladom i vlastima na ovim sistemskim pitanjima koje će obezbediti bolje uslove za sve”, poručio je Bertolini.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da mediji koji su nezadovoljni raspodelom novca na konkursu imaju pravo žalbe na takvu odluku.

“Postoji komisija koja je sastavljena od novinara. Znamo da je svake godine Regionalna (RTVNP) dobijala sve manje novca. Postoje neki kriterijumi. Vi imate svi pravo da uložite žalbu na te odluke”, kazao je Biševac.

Podsetimo, direktori i urednici šest medija iz Novog Pazara obavestili su Gradsko veće da odbijaju novčana sredstva koja je predložila Komisija za sprovođenje Konkursa za sufinansiranje medijskih projekata, a ovaj gradski organ usvojio.

U pismu, koje su potpisali urednici radija Sto plus, Sandžak televizije, portala A1tv, Free media, Takt media i Glasa islama, navode da su takvu odluku doneli u znak protesta, rezignirani činjenicom da je nastavljena dugogodišnja praksa neravnomerne i nepravedne raspodele sredstava iz gradskog budžeta.

N. Šehović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti