Ona je na izložbi tradicionalnih sandžačkih jela i tribini “Tradicija i ukusi u Bininom sahanu” u novopazarskom muzeju “Ras“ rekla da je narod sa ovih prostora okićen posebnim osobinama, koje treba sačuvati.

Tribina “Tradicija i ukusi u Bininom sahanu”
„Po tome nas mogu prepoznati i po tome će nas generacije koje dolaze pamtiti. Verujem da smo kroz spremanje naših tradicionalnih jela uspeli da prenesemo duh i tradiciju Novog Pazara širom sveta“, rekla je Binasa, koja sa porodicom preko 25 godina živi u Nemačkoj.
Ona je sa suprugom Midhatom, a na nagovor sinova, pokrenula pre četiri godine YouTube kanal “Binin sahan”, po kojem je danas poznaju ljudi širom sveta.

Binasa i Midhat Hajrović
„Taj projekat je postao deo našeg života, naša velika ljubav, jer smo spojili svoje hobije i to tako funkcioniše. Javljaju nam se ljudi iz raznih krajeva, a posebno me raduje činjenica su mnoge mlade domaćice gledajući naše videe naučile da mese pite, mantije, da prave sulpitu i ostale tradiocionalne recepte“, istakla je Binasa.
Ukoliko ste propustili naš tekst i video emisiju “Ulicama sećanja“ u kojoj je za portal Free media ona ispričala deo životnog puta možete ih pronaći OVDE.
Ona je najavila da će uskoro izdati štampani kuvar, na čijoj pripremi već neko vreme porodično rade, sa brojnim kulinarskim specijalitetima.

Na tribini su govorili njen suprug Midhat i književnica Šefka Begović Ličina.
Binasa je po zanimanju diplomirani politikolog, u Nemačkoj radi kao vaspitačica u vrtiću, dok je se nešto stariji Novopazarci sećaju kao vrsne policijske inspektorke.
A. Bajrović