Novi Pazar
-4°C

BNV obeležava Dan bošnjačke zastave

Obeležavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) počinje sutra izložbom radova i dodelom nagrada pobednicima Likovnog konkursa “Boje moje zastave”.

Svečano podizanje bošnjačke zastave na jarbol ispred sedišta ovog nacionalnog organa najavljeno u 12 časova.

Ovim povodom, u ponedeljak, 15. maja, u Domu kulture u Prijepolju biće promovisana knjiga “Historija vela, zara, peče i feredže u Sandžaku”, autora Hivza Gološa.

Ovaj praznik je neradni dan u sandžačkim opštinama, a iz BNV su pozvali sve javne institucije, kao i sve građane bošnjačke nacionalnosti da na svojim kućama istaknu bošnjačku nacionalnu zastavu.

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Misala Pramenković čestitala je Dan bošnjačke nacionalne zastave svim Bošnjacima, ocenjujući da je ovo jedan od najznačajnijih i najradosnijih nacionalnih blagdana. 

Ona u čestitki navela da iz godine u godinu ovaj bajrak podseća Bošnjake da je neohodno da svi stanu ispod njega. 

“Bošnjakinje i Bošnjaci, budimo ponosni na našu tegobnu prošlost i budimo odgovorni prema budućnosti. Naš resurs su mlade generacije kojima smo dužni obezbediti zdrav ambijent u kome će stasavati svesni svojih vrednosti i posebnosti, u bogatstvu različitosti ostalih naroda”, navodi se u čestitki.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obiležava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (tada Muslimansko nacionalno veće Sandžaka).

Osim Dana bošnjačke nacionalne zastave, nacionalni praznici Bošnjaka su i 20. novembar Dan Sandžaka i 11. jul Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

A.Bajrović

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Najnovije vesti